A kép elkeserítõ a nyugdíjakról, pedig majdnem dobogósok vagyunk
2018.02.12
Azzal mindenki tisztában van, hogy amennyiben nyugdíjba megy, kevesebbet fog nyugdíjként kapni, mint amennyit eddig keresett. A legutolsó kereset általában 67%-a az elsõ nyugdíj Magyarországon. Még ezzel is kiemelkedünk a huszonnyolc Európai Uniós ország 58%-os átlagából, ugyanis a negyedik legmagasabb a magyar. A legnagyobb különbség Írországban és Horvátországban található, ahol az elsõ nyugdíj az utolsó fizetés 40%-át sem éri el - írja a Bankmonitor.

A magyar nyugdíjrendszer úgy mûködik, hogy a jelenlegi aktív dolgozók befizetése nem egyéni számlára kerül, hanem a mostani nyugdíjasok havi juttatását finanszírozzák belõle. Ez a fajta rendszer különösen érzékeny az aktív dolgozók és a nyugdíjasok arányára. Sajnos a jelenlegi tendenciák alapján ez az arány várhatóan nem javul, hanem inkább romlik, például az alacsony születésszám és az elvándorlás miatt. Emellett az elsõ nyugdíjakat a bejelentett fizetéshez viszonyítják, azaz amennyiben valakinek a fõ bevételi forrása nem a bejelentett alkalmazotti fizetése, az utolsó jövedelméhez képest az elsõ nyugdíja még kevesebb lesz.

Magyarországon 100 nyugdíjasból mindössze 7-nek magasabb a nyugdíja, mint havi 200 ezer forint. Havi 150 ezer forinttal a jelenlegi nyugdíjasok mindössze 22%-a rendelkezik.

A nyugdíjasok 78%-ának 150 ezer forint alatti a nyugdíja, 100-ból 3 nyugdíjasnak pedig még az 50 ezer forintot sem éri el a havi nyugellátása. Az még akkor is nagyon kevés, ha nyugdíjasként a bevételek mellett a kiadások is csökkennek.

Amennyiben valaki nagyobb összegbõl szeretne gazdálkodni nyugdíjasként, annak több lehetõsége is van:

  • az állami nyugdíjat növelni,
  • az állami nyugdíjtól független megtakarítást gyûjteni.

Bármennyire is hihetetlen, az állami nyugdíjat is fel lehet tornászni. Ehhez például magasabb bejelentett jövedelem és hosszabb szolgálati idõ kell. De megmarad a bizonytalanság: egy alapból bizonytalan összeget lehet ezekkel az eszközökkel megnövelni. Ahhoz, hogy az állami nyugdíjrendszer stabil lábakon álljon, ahhoz elengedhetetlen lenne a születésszámot megnövelni és a nyugdíjkorhatárt emelni. Ez viszont csak úgy mûködik, ha mindenki több gyermeket vállal. Így ugorhatunk az állami rendszertõl független megtakarításra.

Jelenleg Magyarországon három, dedikáltan nyugdíjcélú-megtakarítás létezik, amelyet az állam 20 százalékos adójóváírással támogat:

  • önkéntes nyugdíjpénztár,
  • nyugdíj-elõtakarékossági számla (röviden: NYESZ), és
  • nyugdíjbiztosítás.
Mindhárom megoldás másként mûködik. A velük elérhetõ hozam és állami támogatás maximuma is különbözõ mértékû. De abból a szempontból egységesek, hogy a velük elérhetõ nyugdíj-kiegészítés nem függ a többség döntésétõl. Ráadásul mindháromra igaz tud lenni, hogy minél korábban kezd el valaki félretenni nyugdíj célra, annál kisebb havi megtakarítás is elegendõ lehet egy nagyobb összeg összegyûjtéséhez.