Új szintre léphet a nyugdíj célú öngondoskodás
2018.02.13
Új szolgáltatással bõvült az OTP Nyugdíjpénztár palettája 2018. január elsejétõl. Magyarországon elsõként a pénztár tagjai igényelhetik nyugdíjcélú megtakarításaik kifizetését életjáradék formájában a nyugdíjkorhatár elérése után. Az új lehetõséggel a legnagyobb hazai pénztár egyedülálló módon, a teljes nyugdíj-szolgáltatási portfóliót lefedi - írja a Tõzsdefórum.

A magyar pénztári piacon páratlan szolgáltatással jelentkezik az OTP Nyugdíjpénztár. Ugyanis a pénztár tagjai már életjáradék formájában is kérhetik nyugdíjcélú megtakarításaik kifizetését a már korábban is igénylehetõ felvételi formák mellett.

A Groupama Biztosítóval közösen indított új konstrukció kizárólag az OTP Nyugdíjpénztári tagok számára elérhetõ. Igénylése két feltételhez kötött, amelyeknek együttesen kell teljesülniük a szolgáltatás igénybevételéhez.

Az a pénztártag igényelhet életjáradékot, aki már elérte a nyugdíjkorhatárt, valamint tagsági jogviszonya elérte, illetve meghaladta a tíz évet.

AZ OTP Nyugdíjpénztár jelenleg kétféle járadékszolgáltatást biztosít a tagjai számára; az ütemezett kifizetést, ami egy a pénztártag által meghatározott összegû és gyakoriságú rendszeres kifizetést jelent, illetve a garantált banktechnikai járadékot, amelyben a pénztártag a szolgáltatás futamidejét is megszabja a kifizetés gyakorisága mellett. A Pénztár a járadék teljes futamidejére garantálja a nettó 3 százalékos hozamot.

A szolgáltatások bõvítésével 2018 januárját követõen pedig a magyar piacon elõször lehetõség nyílik arra, hogy a pénztártag életjáradék szolgáltatást is igénybe vegyen. A frissen bevezetett járadékszolgáltatási konstrukció értékesítése során a Pénztár szerzõdést köt az életjáradék biztosítást igénylõ pénztártag javára a biztosítóval, és lényegében megvásárolja tõle a tag nevében a biztosított haláláig határozatlan idõre terjedõ szolgáltatást.

A nyugdíjkorhatár elérésekor a tagok mostantól az alábbi kifizetési lehetõségeket igényelhetik a pénztártól: kérhetik csak a hozam kifizetését, vagy egy meghatározott fix összeg kifizetését (amely nem lehet több, mint az egyéni számla kérelem benyújtása napján aktuális egyenlegének 90 százaléka), esetleg egy meghatározott összeg (minimum az egységes tagdíj - 5 ezer forint - mértékével megegyezõ összeg) feletti rész kifizetését (meghatározott járadékalap után évente újraszámított).

Emellett kérhetik az elért hozamokat és költségeket figyelembe vevõ meghatározott összegû és gyakoriságú ütemezett kifizetést (például havonta 50 ezer forint összeg kifizetését), illetve egy meghatározott összegû életjáradék alap után igényelhetnek életjáradékot.

Az újonnan bevezetett járadékbiztosítás azoknak ajánlható, akik már rendelkeznek a minimális járadékösszegnek megfelelõ megtakarítással, azonban nem egy összegben, hanem egy általuk választott rendszerességgel, az állami nyugdíjkiegészítéseként szeretnék felvenni a megtakarításukat.

Továbbá azok számára is javasolja a biztosító, akik gyermekeiknek, unokáiknak vagy más általuk megjelölt személynek szánják a megtakarított összeget, de nem szeretnék azt egyben odaadni.

A fejlesztésnek köszönhetõen az OTP Nyugdíjpénztár és a termék technikai hátterét nyújtó Groupama Biztosító között nemcsak szorosabbá vált az együttmûködés, de a közös termék arra is rámutatott, hogy a két szolgáltató tevékenysége valóban komplementer szolgáltatásai egymásnak.

„Az OTP Nyugdíjpénztárnál mindig is abban hittünk, hogy az egyes nyugdíj-megtakarítási formák egymást kiegészítõ és erõsítõ szolgáltatások. Ezért is tölt el különös büszkeséggel, hogy a magyar nyugdíjpiac két meghatározó szereplõjeként elsõként tehetünk elérhetõvé egy olyan szolgáltatást, ami folyamatosan bõvülõ tagságunk számára még egy lehetõséget kínál a boldog nyugdíjas évek anyagi hátterének biztosítására” – mondta el Nagy Csaba az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezetõ igazgatója.