Rekordot döntött a lakossági értékpapír-állomány
2018.02.14
Tavaly év végére újabb rekordot döntött a háztartások értékpapír-állománya, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 9618 milliárd forintra nõtt, ez több mint 13 százalékos gyarapodás éves szinten. A több mint ezermilliárd forintos gyarapodás nagy része – jó 850 milliárd forint – friss megtakarításból jött, ezt 265 milliárd forinttal fejelték meg a hozamok -írja a Világgazdaság.

A háztartásoknál lévõ állampapírok állománya több mint 20 százalékkal gyarapodott tavaly, és december végére átlépte az 5 ezermilliárd forintos lélektani határt annak ellenére is, hogy az év vége felé az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) már a lakossági állampapírok értékesítését is igyekezett visszafogni.

Tavaly több mint 850 milliárd forintnyi új megtakarítást helyeztek el a háztartások magyar állampapírokban, és a statisztikák szerint bevált az ÁKK terve, hogy a lakosságot a hosszabb lejáratú kötvények felé terelje. A friss megtakarítások döntõ része, több mint 666 milliárd forint ugyanis éven túli lejáratú állampapírba került. Az éven túli forintállampapírok állománya a lakosságnál az év végén 1962 milliárd forinton tetõzött, éven belül lejáró forintállampapírból pedig több mint 2900 milliárd forint volt az értékpapírszámlákon. Emellett a kisbefektetõk rendelkeztek még némi devizás államkötvénnyel is.

A többi hitelpapír volumene csökkent tavaly. Banki kötvénybõl már alig több mint 50 milliárd forint van a lakosságnál, vállalati kötvénybõl pedig 24 milliárd forint alá süllyedt az állomány. Jelzáloglevélbõl jelképes mennyiség, 1,7 milliárd forintnyi maradt a kisbefektetõknél, a friss kibocsátásokat az intézmények – fõleg a hitelintézetek – jegyzik le.

A háztartásoknál lévõ befektetési alapok állománya viszont az év végén rekordot döntött, meghaladta a 3940 milliárd forintot, bár a kisbefektetõk részérõl tavaly alig volt tõkebeáramlás. A háztartások mindössze 56,4 milliárd forintnyi friss pénzt helyeztek el befektetési alapokban, inkább az volt a jellemzõ, hogy alaposan átrendezték a portfólióikat. A pénzpiaci alapokból 312 milliárd forintot vettek ki, a nem pénzpiaci alapokban – fõleg ingatlan- és abszolút hozamú alapokban – pedig 368,5 milliárd forintot helyeztek el.

A részvények is népszerûek lettek a tõzsderali után. Az év végén a kisbefektetõk 572,9 milliárd forintnyi magyar részvénnyel rendelkeztek, ez 69 százalékos növekedés egy év alatt. A háztartások viszonylag kevés pénzt helyeztek el a részvénypiacon, a friss megtakarítások mennyisége alig 18 milliárd forint volt. Az árfolyamok emelkedésén viszont sokat kerestek: 2017-ben az átértékelõdések 214,5 milliárd forintot hoztak a kisbefektetõknek.