El Niño előrejelzések: 2024-ben rekordméretű globális felmelegedés jön
2024.03.11

A jelenlegi El Niño-esemény - amely tavaly július óta befolyásolja a globális hőmérsékletet és időjárást - az előrejelzések szerint 2024-ben is rekordmeleget fog okozni - derül ki egy nemzetközi kutatócsoport új modellelemzéséből.

A tanulmány szerint az El Niño hatására 2024 júniusáig világszerte több területen is rekordokat döntő átlagos felszíni léghőmérséklet (SAT) várható.

"A 2023 júliusától 2024 júniusáig számított, a történelmi rekordokat meghaladó globális átlagos SAT valószínűsége 90%-ra becsülhető" - írják a kutatók a tanulmányban. "A rekordmagas SAT regisztrálására különösen hajlamos régiók közé tartoznak Ázsia part menti és szomszédos területei, mint például a Bengáli-öböl és a Dél-kínai-tenger, valamint Alaszka, a Karib-tenger és az Amazonas. Ez a közelgő felmelegedés fokozza az egész éves tengeri hőhullámok kockázatát, és növeli az erdőtüzek és más negatív következmények veszélyét Alaszkában és az Amazonas-medencében, ami stratégiai enyhítő intézkedéseket tesz szükségessé a potenciális legrosszabb esetek hatásainak minimalizálása érdekében." - olvasható a közleményben.

Az El Niño-Déli Oszcilláció - a globális éghajlati változékonyság egyik fő hajtóereje - a trópusi Csendes-óceánra koncentrálódik - közölte a Nature Publishing Group. Az El Niñóval járó felmelegedés és a társfázisának, a La Niñának a lehűlése egyaránt hatással van az időjárásra. Az El Niño idején hő kerül a légkörbe, ami a globális felszíni középhőmérséklet (GMST) gyorsabb emelkedésével jár. A GMST már kis mértékű emelkedése is a SAT jelentős növekedésével jár a szélsőséges hőség idején.

"A globális felszíni léghőmérséklet (SAT) változásait a külső kényszer (pl. üvegházhatású gázok) és a belső éghajlati változások befolyásolják" - írta a kutatócsoport. "Az El Niño események idején az óceán hőt bocsát ki a légkörbe, elsősorban a megemelkedett tengerfelszíni hőmérséklet által vezérelt megemelkedett levegő-tengeri hőáramlás miatt. Ennek megfelelően az El Niño fázisban a trópusokon a fokozott légköri felmelegedés felgyorsítja a globális éves felszíni középhőmérséklet (GMST) emelkedését, hozzájárulva a rekordméretű felmelegedéshez (pl. 2015-2016)".

A kutatók modellezték a jelenlegi El Niño esemény hatását az átlagos SAT regionális ingadozására az 1951 és 1980 közötti átlagtól 2023 júliusáig és 2024 júniusáig. Az El Niño csúcspontja általában novembertől januárig tart.

A kutatócsoport megállapította, hogy egy mérsékelt El Niño a Fülöp-szigeteken és a Bengáli-öbölben rekord átlagos SAT értékeket hozna, míg egy erős El Niño esemény rekord átlagos SAT értékeket eredményezne a Dél-kínai-tengeren, a Karib-tengeren, valamint Alaszka és az Amazonas térségében.

A tanulmányt "A 2023-24-es El Niño során a rekordot döntő regionális hőmérsékletek fokozott kockázata" címmel a Scientific Reports című folyóiratban tették közzé.