Megmaradhat a dinamikus növekedés a lakossági hitelpiacon
2018.02.17
Folytatódhat a gyors növekedés 2018-ban is a lakossági hitelkihelyezéseknél, bár az ütem elmaradhat a tavalyitól. A tavalyinál visszafogottabb ütemû, de mindenképpen két számjegyû növekedést várnak a lakossági hitelpiacon a bankok, miután számos tényezõ segíti a kihelyezések további emelkedését – derül ki a piaci szereplõk Világgazdaságnak adott nyilatkozataiból.

„A személyi kölcsönöknél 2018-ra 20 százalékos volumennövekedést várunk a piacon, ezt meghaladva kívánunk növekedni. A lakáspiacon a kereslet egyre nagyobb részét hitelbõl finanszírozzák a vevõk annak köszönhetõen, hogy 2017-ben minden eddiginél alacsonyabb kamattal lehetett lakáshitelt felvenni. Ez igaz 2018-ra is, vagyis kitart a hitelfelvételi kedv. 2017-ben már megkezdõdött az új lakások tömeges átadása, és 2018-ban ez tovább folytatódik: 10 százalékos növekedést tartunk reálisnak” – tájékoztatta a lapot a CIB Bank.

Hasonló irányú várakozásokat fogalmaztak meg a K&H Banknál is, ahol közölték: idén is két számjegyû növekedést várnak mind a lakáshitelek, mind pedig a személyi kölcsönök piacán. A K&H – tették hozzá – továbbra is elkötelezett szereplõje mindkét területnek, amelyeken az elmúlt években sikerült nagyobb mértékû növekedést elérnie, mint a piac: ezeket az eredményeket 2018-ban is szeretnék megismételni.

Dinamikus növekedést hozott 2017 az új hitelfolyósításoknál az MKB Banknál is, ahol a szektor egészénél nagyobb növekedést értek el: az új személyi hitelek szerzõdéses összege majdnem megháromszorozódott, miközben a lakáshitel-szerzõdések összege a másfélszeresére nõtt. A szektorban a kedvezõ makrogazdasági környezet hatására tovább emelkedõ hitelfolyósításokkal számolnak, 2018-ban és a következõ években várakozásaik szerint csökken a növekedés dinamikája, de alapvetõen pozitív folyamatokat várnak. 

Az Erste Bank várakozásai szerint ha nem is feltétlenül a tavalyi lendülettel, de folytatódhat a lakáscélú hitelek piacának növekedése, a havi folyósítás üteme elérheti a válság elõtti szintet. A fogyasztási célú hiteleknél a havi folyósítás már korábban meghaladta ezt, ám a szabad felhasználású jelzáloghitelek piacának – prudenciális szempontból egészséges – pangása miatt a lakossági kölcsönök teljes piacán nem látszik túlfûtöttség – tették hozzá.

Az OTP Banknál az új kihelyezések várható volumene kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon továbbra is emelkedõ ingatlanpiaci ciklusról beszélhetünk. 2018-ban az újonnan kihelyezett lakáshitelek piaca reálisan 25-30 százalékkal bõvülhet, míg az újonnan kihelyezett személyi kölcsönök területén 20 százalék körüli növekedés várható. Az OTP Bank szakértõinek elõrejelzése szerint várhatóan ismét két számjegyû növekedéssel számolhat a hitelintézet a beérkezõ lakáshitel- és személyikölcsön-igénylések számában 2018-ban.

A piaci szereplõk várakozásai szerint az erõs növekedési dinamika mellett tovább bõvülhet az éven túli kamatperiódusú kölcsönök aránya az új szerzõdéseken belül. „A minõsített fogyasztóbarát hitelek megjelenése a fix kamatozás felé tereli az ügyfeleket, a befogadott kérelmek 70 százaléka az Ersténél már ezek közé tartozik – közölték a Világgazdasággal.