Természeti katasztrófák: 15 % -kal csökkent a Zurich biztosító üzemi eredménye
2018.02.19
A Zurich Biztosító közlése szerint tavalyi üzemi eredménye 3,8 milliárd dollárra rúgott, 15% -kal maradva el az egy évvel korábbitól. Az eredmény-csökkenést elsõsorban a természeti katasztrófák okozta veszteségek, a cég szerkezet-átalakításával járó költségek, valamint egy egyszeri költség, az Egyesült Királyságban a tõkenyereség csökkentésébõl adódó tételnek tudható be.

Az ezektõl a tételektõl megtisztított üzemi eredmény 6% -kal emelkedett az elõzõ év azonos idõszakához képest, és elérte a 4,8 milliárd dollárt – jelentette a biztosító társaság. Ugyanakkor a részvényeseket megilletõ adózott eredmény 6% -kal, 3 milliárd dollárra mérséklõdött. 

A biztosító jó úton halad ahhoz, hogy megvalósítsa a 2017 és 2019 közötti évekre kitûzött céljait. "2017. december 31-ére összesen mintegy 700 millió dolláros költségmegtakarítást sikerült elérni, ami idõarányosan megfelelõ eredmény a 1,5 milliárd dolláros célt figyelembe véve, míg a 3,7 milliárd dolláros készpénzbevételek is összhangban vannak a 9,5 milliárd dolláros cél idõarányos részével. A saját tõke arányos üzleti eredmény 12,1% volt, összhangban a hároméves periódusra kijelölt 12% -os célkitûzéssel."

Ugyanakkor a Zurich igazgatótanácsa az osztalék növelését javasolja - körülbelül 6% -ot. Ennek megfelelõen a Csoport 2018. április 4-i közgyûlésén részvényenként 18 CHF-es osztalék kifizetését javasolja a közgyûlésnek.
A Zurich bejelentette azt is, hogy olyan intézkedések bevezetését tervezi, amelyek lehetõvé teszik mintegy 1 milliárd dollár értékû részvény visszavásárlását. 

Az üzletágakat illetõen a vagyon- és felelõsségbiztosításokból származó üzleti eredmény 2,3 milliárd dollárra - 4% -kal - csökkent az elõzõ évihez képest, elsõsorban a Harvey, az Irma és a Maria hurrikánok veszteségei miatt. combined ratio 100,9%-ra emelkedett. A Harvey, az Irma és a Maria hurrikánok okozta negatív hatástól megtisztított combined ratio 98,2% volt. A vagyon- és balesetbiztosításokból származó díjbevétel 33 milliárd dollárra emelkedett.

Az életbiztosítási szegmensben 11%-os üzemi eredmény növekedés mutatkozott, így az élet ágból származó nyereség elérte az 1,25 milliárd dollárt. Ennek oka az értékesítés növelése, különösen az ázsiai, csendes-óceáni és latin-amerikai piacokon, a költségcsökkentések, a pozitív piaci körülmények, valamint a kedvezõbb káradatok miatt.