Felemás eredmény a két legnagyobb holland biztosítónál
2018.02.20
Két holland biztosító is közzétette negyedik negyedévi gyorsjelentését, amelyekre a befektetõk eltérõen reagáltak. Az NN részvényei lejtõre kerültek a számok ismertetése után, hiába számolt be a biztosító a tavalyinál 22 százalékkal magasabb, 345 millió eurós alaptevékenységbõl származó profitról. Igaz, ez utóbbiban közrejátszott a versenytárs Delta Lloyd felvásárlása is. Az Aegon befektetõi kitörõ örömmel fogadták a vártnál jobb negyedik negyedéves adatokat, és a részvényárfolyam rövid idõ alatt 3 %-kal emelkedett - írja a Világgazdaság.

Az NN esetében a Delta Lloyd felvásárlása 2,5 milliárd euróba került és tavaly májusban zárult le. Az akvizíció nemcsak a profitot, de az új értékesítéseket is azonnal fellendítette körülbelül az egyharmadával A folytatódó üzletekbõl származó üzemi bevétel 370 millió eurót tett ki, ami elmarad a Reuters elemzõi konszenzusától. A nettó eredmény viszont jobb lett a vártnál, 700 millió euró szerepel a jelentésben, lényegesen magasabb a 457 millió eurós várakozásnál. 

Az idei évvel kapcsolatban óvatosan optimista az NN – jelentette ki Lard Friese vezérigazgató, aki szerint a gazdasági növekedés folytatódik majd, a cég pedig jól pozicionált, és állja majd a sarat nehezebb piaci körülmények között is. A nyereség minden területen nõtt, de a rokkantsági biztosításokra kifizetett magas kártérítések - a holland piacon - lerontották a vagyon- és egészségbiztosítási szegmensben elért jó eredményeket, így ott 2017 egészét nézve a profit 52 százalékkal visszaesett. Hogy javítson a számokon, az NN a biztosítási díjak emelését és költségcsökkentést fontolgat – mondta Friese.

Az Aegon vártnál jobb negyedik negyedéves számaira a piac a részvényárfolyam több mint 3 százalékos emelkedésével reagált. A nettó eredmény az amerikai adóreform hatásának köszönhetõen több mint a kétszeresére, 986 millió euróra nõtt, a sajáttõke-arányos megtérülés a negyedév során 8,4 százalék volt. A korrigált adózott eredmény 392 millió euró, elmarad a 2016-ostól. A korrigált adózás elõtti eredmény is csökkent 5 százalékkal, 525 millió euróra, a visszaesést egyebek mellett a gyengülõ dollárral magyarázta a cég. Az értékesítési eredmények egyébként jól alakultak, 43 százalékkal, 3,89 milliárd euróra emelkedtek egy év alatt. Az osztalék nõtt, a tavalyi elsõ fél év után már kifizetett 13 eurócentet az Aegon, a májusi közgyûlésen pedig várhatóan 14 eurócentes újabb osztalékról szavaznak majd, vagyis összesen 0,27 eurócent jár a 2017-es év után a részvényeseknek.