Jelentett a holland biztosító: elemzõi várakozásokon túlmutató eredmény
2014.08.15
A holland biztosító az elemzõi várakozásokat felülmúló, 7 százalékos adózás elõtti eredménynövekedésrõl számolt be, amely összegszerûen 514 millió euróra rúgott az idei második negyedévben.

Az Aegon jelentése szerint a befektetési nyereségek javították a társaság eredményét, ugyanakkor a holland és az amerikai vállalatok számviteli modelljének változásai negatívan befolyásolták azt. Éppen ezért a biztosító az idei harmadik negyedévben is további modell frissítéseket tervez végrehajtani, amely részben az Egyesült Államok halálozási rátáinak konzervatívabb becsléseit fogja jelenteni.

Az Aegon azt is bejelentette, hogy bõvíteni kívánja a Banco Santander-rel közös vállalkozását, hogy Portugáliát is magában foglalja, de azt is hozzátette, hogy még idõt vesz igénybe, amíg a hitelezõ mintegy 2 millió ügyfelének biztosítási termékeket kezdenek kínálni. Az Aegon vezérigazgatója, Alex Wynaendts ebben az ügyfélkörben igen alacsony a biztosítási penetráció.

Az Aegon az alacsony kamatok miatti profitnyomás enyhítésére költségcsökkentést és a tõke átcsoportosítását tervezi. Ennek részeként az alulteljesítõ kanadai és francia üzletágakat fogja felülvizsgálni a biztosító, hogy a jövõ évre kitûzött 10-12%-os tõkearányos nyereség célt elérje. A jövedelmezõséget kifejezõ mutató, a ROE a második negyedévben 8,8%-ra emelkedett, az elsõ negyedévi 8,4%-ról.

A társaság nettó, adózott eredménye az egy évvel korábbi 239 millió euróról, az idei második negyedévre 343 millióra emelkedett. A társaság részvényenként 0,11 eurós osztalékelõleget fizet az idei elsõ félévre, amely nem változott az egy évvel korábbi összeghez képest.