ÉVOSZ: drasztikus áremelkedés és hatalmas szakemberhiány az építõiparban
2018.02.21
Minden szakmából hiány van már az építõiparban, ami a cégek mûködésének legfõbb akadályává vált. Folytatódik a szektorban az áremelkedés, emiatt jelentõsen drágulnak majd a kivitelezés költségei. A vállalkozások kétharmadánál 2017-ben az elõzõ évhez képest nõtt az értékesítés nettó árbevétele, az árbevétel-arányos jövedelmezõség azonban továbbra is lassú növekedési pályán maradt. A cégek több mint felénél meghaladja az inflációt, és csak minden tizedik válaszadónál 10 százalék feletti – idéz az azenpenzem.hu az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérésébõl.

A felmérés szerint a várakozások szerint 2018. elsõ félévében ez a tendencia tovább folytatódik, 40 százalékuk szerint javulni fog az árbevétel-arányos jövedelmezõség, a többi válaszadó stagnálásra számít.

Mára a megrendelések közel felét a magán megrendelések teszik ki. A korábbi évek felméréseivel ellentétben a cégek a tevékenységüket jelenleg leginkább akadályozó tényezõként ezúttal a szakemberhiányt emelték ki. A válaszadók 82 százaléka nem rendelkezik a megrendelésállomány teljesítéséhez szükséges, megfelelõ mennyiségû és minõségû munkavállalóval. Mára a helyzet az, hogy az építõipari szakmák teljes skáláján hiányzik a kellõ számú szakember. Az ÉVOSZ szerint ennek a problémának a hosszú távú megoldása igen komoly és sürgetõ lépéseket igényel mind a szakma, mind a mindenkori kormány részérõl.

A szakemberhiány magával hozta az ágazatban a bérek emelkedését is. A felmérésbõl is jól látszik, hogy az inflációt jóval meghaladó mértékben fejlesztették a béreket a cégek; 2017-ben a válaszadók átlagosan 13 százalékkal emeltek, idén pedig további 9 százalékot terveznek a vállalkozások. A nagyobb arányú emelést elsõsorban a 40-60 fõt foglalkoztató cégek tervezik. Hozzá kell tenni, hogy a versenyszférát figyelembe véve az építési ágazatban továbbra is igen alacsony a bérszint, különösen a magasan képzett szakmunkások körében.

A cégek további lépéseket kívánnak tenni a szakemberállomány tudásszintjének fejlesztésében is. Azok a cégek, amelyek tavaly csak a fizikai dolgozók vagy csak a menedzsment továbbképzésére fordítottak anyagi erõforrásokat, idén már mindkét kört be kívánják vonni a továbbképzésbe. Ezenkívül a válaszadók fele létszámbõvítési tervekrõl számolt be. Mindez a közeljövõben a legális bérek további emelkedését generálja, csökkenni fog a nem jogszerûen foglalkoztatottak aránya.

Ezzel párhuzamosan a meglévõ kapacitás összetételének korszerûsítését is át kell gondolniuk a cégeknek, hiszen az utóbbi években a kapacitáskihasználtság jóval alacsonyabb volt. Jelenleg a cégek 60 százalékánál a kapacitáskihasználtság 80 százalék feletti, 20 százalékuknál pedig meghaladja a rendelésállományt.

A felmérés szerint a 2017. év elejétõl tapasztalható áremelkedés nem állt meg. Az építõanyagok, a fuvardíjak, az építõgépek bérleti díja a várakozások szerint további 15 százalékkal fog emelkedni, míg bizonyos területeken az élõmunka költségei és az alvállalkozói díjak akár 20 százalékkal is változhatnak. Ez különösen nehéz helyzetbe hozza azokat a kivitelezõket, akik 2016-ban vagy 2017 elsõ felében szerzõdtek, és csak a szokásos 5-6 százalékos árváltozást tervezték bevállalási áraikba. Sok esetben komoly problémát okozhat a korábbi vállalási árakon a kivitelezés. Az emelkedõ árak, a megemelkedett bérek pedig az újonnan kötött szerzõdésekben vállalt kivitelezés teljes költségét még feljebb fogják tornázni.

Az ÉVOSZ tagszervezeteit és az építõipar jelentõsebb szereplõit kérdezte. A felmérésben résztvevõ cégek fõként kft-ként mûködõ társaságok voltak, átlagos létszámukat tekintve a néhány fõtõl a több száz fõt foglalkoztatókig. 

A vállalkozások likviditását ugyan rontja, hogy a partnerek átlagosan 20 százaléka késedelmesen fizet, a kintlévõségek behajthatóságának a megítélése azonban sokat javult, hiszen a tartozások 95 százalékát behajthatónak minõsítik a vállalatok. Kétharmaduk szerint pedig összességében javult a lánctartozás helyzete az elmúlt évekhez képest.

A cégek a forráshiány ellensúlyozására elsõsorban belsõ forrásokat, folyószámlahitelt, valamint különbözõ lízingkonstrukciókat vesznek igénybe. A jövõben azonban a vissza nem térítendõ támogatásokat kívánják nagyobb arányban kihasználni a vállalkozók. Összességében elégedettek üzleti helyzetükkel, általában jónak ítélik meg. Alapvetõen bizakodóan tekintenek a 2018-ra, a piaci bizalmi index elérte a gazdasági válság elõtti szintet – idézi az azenpenzem.hu a felmérés eredményeit.