Szélsõségessé válik az idõjárás 2050-tõl
2018.02.22
Európa 571 városának adatait elemezve a New Castle-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy az eddig véltnél jóval szélsõségesebbé válik az idõjárás a 2050-2100 közötti idõszakban - írja az MTI.

A szakemberek az aszályokban, hõhullámokban, áradásokban végbement változásokat elemezték az összes klímamodell alkalmazásával az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban. Kimutatták, hogy mind az 571 városában fokozódni fognak a hõhullámok, a legnagyobb mértékben a hõhullámos idõszakok a dél-európai országokban nõnek, miközben a közép-európai városokban 2-7 Celsius-fokkal, a legrosszabb forgatókönyv szerint akár 8-14 Celsius-fokkal fog emelkedni a hõmérséklet hõhullámok idején.

Az aszályos idõszak különösen Dél-Európában nõhet, számításaik szerint az Ibériai-félsziget déli részén fekvõ Malagában és Almeirában több mint kétszeresére nõ a szárazság az 1951-2000-es évekhez képest.

Északnyugat-Európában a folyók áradásának kockázata növekszik. A legrosszabb elõrejelzések a Brit-szigetek városait érintik, ahol még a legoptimistább forgatókönyv esetében is a városok 85 százalékát fogja a korábbinál nagyobb árvíz sújtani.

A legrosszabb elõrejelzéseket alapul véve mindhárom jelenség - aszály, hõhullám, áradás - a legtöbb európai városban jóval szélsõségesebb lesz. A kutatás rávilágít arra, hogy sürgõs szükség van olyan tervek kidolgozására, amelykenek alapján a városok képesek megbirkózni e jelenségekkel. Már most elsõ kézbõl látjuk az szélsõséges idõjárási események következményeit az európai fõvárosokban. Párizsban az átlaghoz képest több mint négy métert nõtt a Szajna vízszintje - hangsúlyozta Richard Dawson professzor, a tanulmány társzerzõje.

Más fõvárosokban, mint Dublinban, Helsinkiben, Rigában, Vilniusban és Zágrábban is valószínûleg az áradások vízszintje lesz extrém módon magas. A legrosszabb forgatókönyv több mint 80 százalékos vízszint-növekedéssel számol árvizek esetén számos nagyvárosban, köztük a spanyol Santiago de Compostelában, az írországi Corkban, Waterfordban, a portugáliai Bragában és Barcelosban vagy a brit Derry/Londonderryben.

Miközben Stockholmban és Rómában fog nõni leginkább a hõhullámos napok száma, a hõmérséklet-növekedés hõhullámok esetén Prágában és Bécsben lesz a legnagyobb. Lisszabonban és Madridban fog elõfordulni legtöbbször a legnagyobb szárazság, miközben Athént, a máltai Valettát és Szófiát sújtja majd a legnagyobb szárazság és hõhullám az elõrejelzés szerint.