Évek óta nem látott nyugdíjpénzesõ: taroltak a magánkasszák
2018.02.25
Ismét a magánnyugdíjpénztárak kerültek ki gyõztesként az önkéntes pénztárakkal folytatott küzdelembõl, már ami a hozamokat illeti: a magánkasszák tavaly átlagban 9% felett hoztak tagjaiknak, míg az önkéntes kasszák 6,5%-ot, a magánnyugdíjpénztárak esetében ilyen magas éves átlagos hozamot utoljára 2012-ben mérhettünk. Az MNB friss adatai szerint mindkét pénztártípusnál csökkent a tagok száma 2017-ben, de az önkéntes kasszáknál az egyéni befizetések aránya bõven 90% fölé nõtt 2017 utolsó negyedévében - írja a Portfolio.

Az MNB legfrissebb statisztikái szerint december végén összesen 1,14 millió tagja volt az önkéntes pénztáraknak, ami mintegy 3000 fõs csökkenést jelent az elõzõ negyedéves adathoz képest. Éves összevetésben is csökkent a taglétszám, de ez esetben már egy csekélyebb, 150 fõs visszaesésérõl beszélhetünk. Az elmúlt évben tehát gyakorlatilag stagnált az önkéntes kasszák taglétszáma. 

A tavalyi utolsó negyedévben több mint 42 milliárd forintnyi tagdíjbevétel érkezett az önkéntes kasszákhoz, az egész évben pedig 122,6 milliárd, ami közel 11%-os növekedés a 2016-os bevételi adatokhoz viszonyítva. Az utolsó negyedéves 42 milliárd forintnyi befizetésbõl 40 milliárdot a tagok fizettek be, mellyel rekord magas szintet, 94%-ot tett ki az egyéni hozzájárulások aránya a teljes befizetésen belül. A negyedik negyedéves egyéni hozzájárulások aránya minden évben magasabb, mint a többi negyedévben, ennek oka, hogy általában év vége felé közeledve aktivizálódnak jobban a tagok, de a most mért 94%-os arány még így kiemelkedõnek számít.