Többéves csúcs az új lakásoknál, de a munkaerõhiány fékezi a tempót
2018.02.25
Tavaly folytatódott a lakáspiac emelkedése és jelentõsen nõtt a lakásépítési kedv. A KSH legfrissebb adatai szerint összesen 14 389 ezer új lakás épült, ami 44 százalékos emelkedést jelent 2016-hoz képest és 2010 óta a legmagasabb érték. A lakásépítési engedélyek száma is jelentõsen, éves szinten 20 százalékkal 38 ezerre emelkedett - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzésébõl, amely bemutatja azt is, hogy az utóbbi években hogyan alakult a kereslet az új lakások iránt a különbözõ méretû településeket.

“A több mint 14 ezer átadott lakás megfelel várakozásoknak és jól mutatja a piac növekedését. A kereslet évek óta egyre erõsödik az új lakások iránt, de az elmúlt években még kevés lakás került átadásra. A vevõk egy része tervezõasztalról már vásárolt új lakást, sokan azonban óvatosabbak voltak, megvárták, hogy az adott lakás félkész vagy átadás elõtti állapotba kerüljön és ekkor döntöttek a vásárlásról” - jelentette ki Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje. Az ingatlan.com adatai szerint az új lakások népszerûségét jól tükrözi, hogy egy újlakás-hirdetés iránt érdeklõdõk száma az elmúlt egy év során országszerte átlagosan közel 70 százalékkal emelkedett, ráadásul az idei év elején folytatódott, sõt, erõsödött ez a trend.

A múlt évben már jól látszott a vidéki lakáspiac erõsödése, ezt jelzi például az, hogy a megyei jogú városokban az új lakások iránti kereslet intenzitása 2017-ben 90 százalékkal emelkedett. Ez pedig bõven meghaladja a fõvárosi, még mindig nagyon jelentõsnek mondható, több mint 50 százalékos emelkedést. A fõvárosban és a nagyvárosokban túlnyomórészt értékesítési céllal építettek lakásokat. A kisebb városokban pedig a saját erõbõl történõ családiház-építés a jellemzõ. A fõvárosban tavaly 9 százalékkal kevesebb lakás épült eladási céllal 2016-hoz képest, ami legfõképpen a szûkös építõipari kapacitásoknak és a munkaerõhiánynak köszönhetõ. A friss adatok szerint egyébként országos szinten tavaly az eladási célra épül lakások száma 40 százalékkal, a saját használatra építetteké pedig 59 százalékkal emelkedett.

Az ingatlan.com elõrejelzése szerint 2018-ban várhatóan a tavalyi forgatókönyvnek megfelelõen tovább emelkedhet az átadott új lakások száma, az elmúlt két évben elindított társasház-fejlesztések és családiház-építések várhatóan az idén és jövõre készülnek el.