A Randstad Workmonitor kutatása: A tehetségek hangja 2024-ben
2024.03.20

A munkavállalók már nem a hagyományos karrierépítésben hisznek. A legfontosabb számukra a munka és a magánélet egyensúlya. A három legfontosabb szempont: rugalmasság, méltányosság és a képzések megléte. - derült ki a Randstad Workmonitor tanulmányából.

A négy legfontosabb szempont tehát:

  1. Ambíció és motiváció
  2. Rugalmasság
  3. Méltányosság és megértés
  4. Mesterséges intelligencia és képzés

Ambíció és motiváció:

A válaszadók közel kétharmada számára a magánélet fontosabb, mint a munka. Szívesebben maradnak olyan munkakörben, amit szeretnek, akkor is, ha nincs lehetőség előrelépésre.

Az otthoni munkavégzés 5-ből 2 válaszadónál nem képezi alku tárgyát, világszerte alapelvárás a rugalmas munkavégzés és a home office lehetősége.

A valahova tartozás érzése még mindig fontos szempont, a válaszadók kétharmada nem tudna olyan munkahelyen dolgozni, ahol nem ért egyet a munkáltató vagy a szervezet nézeteivel.

A mesterséges intelligencia fejlődésével a munkavállalók egyik fontos szempontja, hogy minél több erre irányuló képzésen vehessenek részt, lépést tartva a rohanó technológiai fejlődésekkel, megerősítve ezzel a jövőhöz szükséges készségeket.

A válaszadók több mint fele a gazdasági nehézségek ellenére is ambíciózus a karrierépítés tekintetében. A munkáltatóknak azonban fel kell ismerniük, hogy az ambició és az egészséges magánélet fenntartása szorosan összekapcsolódnak. Egészséges balanszra van szükség.

Egységes megoldás nem létezik, a legfontosabb mégis a párbeszéd. A munkavállalók tiszta kommunikációra, világos keretekre vágynak.

Rugalmasság

Továbbra is az egyik prioritás a munkavállalóknál. Elvárják a hibrid megoldásokat, a home office lehetőségét. Ezen a területen azonban lényeges földrajzi és generációs különbségek mutatkoznak.

A Workmonitor felmérése azt mutatja, hogy a rugalmas munkaidőt jobban preferálják globálisan, mint a rugalmas munkavégzés helyét. Ez kulcsfontosságú lehet azoknak a munkáltatóknak, akik az irodai jelenlétet részesítik előnyben, mivel a rugalmasságot biztosíthatják a munkaidő tekintetében is.

Méltányosság és megértés

A munkavállalók szeretnek azonosulni a szervezettel, ahova tartoznak.

A hátrányos megkülönböztetéstől való félelem miatt a munkavállalók többsége azt a választ adta, hogy nem tud önmaga lenni a munkahelyén. Nyitott, elfogadó környezetre vágynak.

A munkavállalók szívesen múködnek együtt a munkáltatóikkal, ehhez azonban több lehetőséget kell teremteni számukra. Ezzel jelentősen növelhető a munkavállalók elkötelezettsége az adott szervezet iránt.

AI és képzések

A munkavállalók számára olyannyira fontosak a képzések és az előrelépés lehetősége, hogy a válaszadók nagy százaléka munkahelyet is váltana, ha ezt nem kapná meg.

A képzés már csak azért is elengedhetetlen, mert a mesterséges intelligencia fejlődése olyan gyors, hogy lehetetlen lépést tartani vele megfelelő képzések nélkül.

Ahhoz, hogy egy munkáltató versenyképet tudjon lenni, muszáj lépést tartania az AI fejlődésével és biztosítania kell munkavállalóinak a megfelelő képzéseket.

A partnerség a másik kulcspont. A munkavállaló és a munkáltató közötti partnerség a záloga a közös fejlődésnek.

Mi várható a jövőben?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a munkáltatóknak fel kell készülniük arra, hogy a tehetségeket bevonzani és megtartani a jövőben az egyik legnehezebb feladat lesz. Kreatívabb, rugalmassabb, komplexebb megközelítésre van szükség.

A három alapvető lépés, ami segíthet:
1. Az ambiciókoz való igazodás
2. Erősebb, támogatóbb kapcsolat kialakítása
3. A munka-magánélet egyensúlyának biztosítása

A kutatásról bővebben

A Randstad Workmonitor 34 európai, ázsiai-csendes-óceáni és amerikai piacon monitorozza a munkavállalók véleményét. A cél, hogy a folyamatos átalakulás közepette láthatóvá tegye a dolgozók elvárásait, ambícióit, kétségeit.

A felmérés online történt a 18-67 éves válaszadók körében, akik legalább heti 24 órát dolgoznak, vagy egyéni vállalkozók, vagy jelenleg munkanélküliek, de fontolgatják a munkaerőpiacra való visszatérést.

"A 2024-es tanulmányunkhoz készült felmérést 2023. október 23. és november 11. között végeztük 27 000 munkavállaló körében Argentínában, Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Brazíliában, Kanadában, Chilében, Kínában, Csehországban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Hongkong KKTban, Magyarországon, Indiában, Olaszországban, Japánban, Luxemburgban, Malajziában, Mexikóban, Hollandiában, Új-Zélandon, Norvégiában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Szingapúrban, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban, Törökországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban." - olvasható a tanulmányban.

Néhány a magyarországi számadatok közül:

Ambíció és motiváció:

  • 51% érez ambíciót karrierjében
  • 60%-uk szívesen maradna abban a munkakörben, amit szeret, előrelépési lehetőség hiányában is.

Rugalmasság:

  • 44% hajlandó lenne felmondani, ha munkavállalója arra kérné, legyen többet az irodában
  • 39%-nak az otthoni munkavégzés lehetősége elengedhetetlen

Méltányosság és megértés:

  • 72%-nak fontos a nemek közötti béregyenlőség
  • 62% ragaszkodna a szülői szabadsághoz minden munkavállaló számára

AI és képzés:

  • 46%-nak fontos, hogy a munkavállaló biztosítson aktuális képzéseket
  • 30% well-being és tudatosság

“Ha jobban megértik, hogy mit akarnak a munkavállalók, a szervezetek méltányosabb munkahelyeket építhetnek - valamint erősebb, bizalomteljesebb kapcsolatokat alakíthatnak ki az embereikkel." - olvasható a Randstad tanulmányában.

A teljes tanulmány itt érhető el: https://www.randstad.hu/hr-kutatasok/workmonitor/workmonitor-2024/