Az áremelkedés a hazai logisztikai ingatlanokat is elérte
2018.02.28
Nem csak az irodaházakat, a lakóingatlanokat és a kiskereskedelmi egységeket érinti az árak emelkedése az ingatlanpiacon, Budapest egyike azoknak a nagyvárosoknak, ahol a legnagyobb volt a bérleti díjak növekedése a logisztikai ingatlanok kiadása során - írja a Portfolio a Prologis összefoglalója alapján.

Egész Európát nézve az egyes részpiacok között nagy eltérések vannak az emelkedés, vagy néhol a csökkenés mértékében, ezeket együtt nézve azonban átlagosan 2,5 százalékos emelkedés várható a 2018-as évben. Az erõs gazdasági aktivitás és a növekvõ építési költségek, más csatornákon keresztül, de szintén hozzájárulnak a növekvõ bérleti díjakhoz - derül ki a Prologis 2017-es összefoglalójából. 

Kelet-Közép-Európában a logisztikai ingatlanok bérleti díjait 2012 óta folyamatos növekedés jellemzi, nominális és reál értelemben egyaránt. A legutóbbi adatok alapján egész Európát tekintve nominálisan körülbelül 56-57 euró (17-18 ezer forint) az éves bérlés négyzetméterára ezeknél az ingatlanoknál, 2018-ra pedig 2,5 százalékos bérletidíj-növekedésre lehet számítani 41 részpiac növekedési mutatói alapján. 

Vannak olyan részpiacok azonban, amelyek a korábbi csúcshoz képest alacsonyabb bérleti díjakkal mûködnek, így összességében kiegyenlítik egymást növekedés szempontjából a piacok. Ezeket külön vizsgálva az látható, hogy az Egyesült Királyságban 14 százalékkal nõttek, míg Dél-Európában és Kelet-Közép-Európában 15-18 százalékkal elmaradtak a 2017 decemberben rögzített bérleti díjak a korábbi csúcsértékektõl.

Összesítve nézve a részpiacokat, idén három legfõbb tényezõ járulhat hozzá a bérleti díjak növekedéséhez a logisztikai ingatlanoknál:

  • Gazdasági növekedés: A jól mûködõ gazdaság generálhatja a keresletet, ami pedig felfelé nyomja a bérleti díjakat.
  • Erõs piac: A kiadatlan ingatlanok aránya minden eddiginél alacsonyabb értéket ért el, ami jól jelzi a szûkös kínálatot.
  • Emelkedõ építési költségek: Jelentõs növekedés tapasztalható az építési költségekben és a telkek árában egyaránt, így az újabb létesítmények építése is magasabb költségekkel jár.
Átlagosan Európa legmagasabb logisztikai bérleti díjai Londonban vannak, pont kétszerese a müncheni, háromszorosa a milánói és több, mint négyszerese a budapesti áraknak. A legmagasabb bérletidíj-növekedést tavaly az észak-európai piacon Frankfurtban könyvelték el, míg a dél-európai térségben Barcelonában és Kelet-Közép-Európában Budapesten növekedtek a legnagyobb arányban a raktárak és logisztikai központok bérlési költségei.