Megéri elköltözni a bulinegyedbõl
2018.02.27
A belváros megdrágulása ugyan azt jelenti, hogy sok lakásvásárló kiszorult a területrõl annak egyre kevésbé megfizethetõ árai miatt, ugyanakkor az onnan elköltözni szándékozók számára nagyon kedvezõ helyzetet teremtett az áremelkedés. Egy 50 négyzetméteres lakás árából egy külsõbb kerületben ugyanis már dupla akkora méretû otthont vásárolhatunk magunknak - írja a Portfolio.

Az elmúlt években hihetetlenül megdrágultak a fõvárosban a lakóingatlanok, több mint 80 százalékos növekedés volt tapasztalható a mélyponthoz képest. Ez a hatalmas drágulás azonban nem minden kerületet érintett egyformán, különösen a belsõ kerületek esetében volt megfigyelhetõ hatalmas rally, ahol több mint duplájukra emelkedtek az árak. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy ha valaki eladja belvárosi lakását, abból bizony szép nagy otthonhoz juthat hozzá egy külvárosibb helyszínen.

Egy 50 négyzetméteres lakás eladásából a legolcsóbbnak számító XXIII. kerületben már közel 138 négyzetméteres otthon is kijöhet. Jellemzõ egyébként, hogy a pesti külsõbb kerületek mindegyikében 100 négyzetméter feletti ingatlanhoz lehet hozzájutni egy 50 négyzetméteres V. kerületi lakás árából, vagyis minimum duplázni lehet a lakóterünket a cserével. De jelentõsen nagyobb lakásra tehetünk szert akkor is, ha II., I., XII., és VI. kerületekbõl költözünk el egy olcsóbb helyre, melyek esetében egy 50 négyzetméteres lakásból a XX., XXI., és XIII. kerületekben még mindig kijöhet annak duplája.

Megvizsgáltuk azt is, hogy egy VII. kerületi, vagyis a bulinegyedben található lakás árából mekkora ingatlan vásárolható, egy kicsit csendesebb környéken. A számítások alapján a külsõbb pesti kerületekben 75-90 négyzetméteres otthont vásárolhatunk meg, míg a XIV. és VIII. kerületben az átlagárak alapján 57-65 négyzetméteres lakáshoz lehet hozzájutni.

Összességében a fenti számításból az is kiderül, hogy a vásárlók körében nagy népszerûségnek örvendõ XI. és XIII. kerületben nem olyan egyszerû a vásárlók dolga. A drága V. kerületi ingatlanunkból is csupán 72-73 négyzetméteres lakást vehetünk.