Csak minden tizedik gépjármû kgfb-jét kötötték át a kampányidõszakban
2018.02.28
A tavalyi kampányidõszakban 160 ezer szerzõdést mondtak fel a gépjármû tulajdonosok, ebbõl 100 ezret személyautóval rendelkezõ magánszemélyek szüntettek meg. Nekik és mindazoknak, akiknek a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítása (kgfb) január 1-jei évfordulós, március 1-én éjfélig kell eljuttatniuk az esedékes díjrészleteket régi vagy új biztosítójukhoz – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A 2010 után vásárolt gépjármûvek kgfb-szerzõdésének évfordulója már nem január 1-je, hanem a szerzõdés megkötésének dátumához igazodik. Így - a korábbi évekhez hasonlóan – tavaly is tovább gyengült az év végi kötelezõ kampány intenzitása, azonban a MABISZ adatai szerint mintegy 1,5 millió jármû kgfb-szerzõdésének az évfordulója továbbra is az év elsõ napja. A tavaly novemberi kampányidõszakban közülük mintegy 160 ezren mondták fel addigi szerzõdésüket, köztük százezer személyautóval rendelkezõ magánszemély. Annak, hogy csak kb. minden tízedik érintett váltott biztosítót, egyik oka lehet az autójuk öregebb életkora, valamint az ebben a körben jellemzõen magas bónusz fokozat (mintegy háromnegyedük B10 besorolású). Éves átlagdíjuk ezért jóval alatta marad a teljes gépjármû állományénak, nem éri el a húszezer forintot. Ebbõl adódóan a biztosítói ajánlatok közötti különbségek is kisebbek, mint más idõszakokban. Mivel pedig az új ügyfeleknek ugyanolyan kedvezmények járnak, mint a régebbieknek, így ezeknek is kisebb a szerepük a versenyben.

A január elsejével felmondott felelõsségbiztosítási szerzõdésekbõl 2300 díjnemfizetés miatt szûnt meg, a magánszemélyek közül pedig mintegy ezren február utolsó napjaiig valamilyen ok miatt nem kötöttek új szerzõdést. Nekik és mindenkinek érdemes felhívni a figyelmét arra, hogy a jogszabály szerint az aktuális díjrészletnek legkésõbb a kgfb-díj esedékességétõl számított 60 napos türelmi idõ végéig be kell érkeznie a biztosító társasághoz – ez a január 1-jei évfordulós szerzõdéseknél március 1-je éjfél. Amennyiben ez elmarad, akkor az ügyfél szerzõdése díjnemfizetés miatt megszûnik, és a díjjal nem fedezett idõszakra a törvény rendelkezései szerint fedezetlenségi díjat kell fizetni. Az ebben az idõszakban okozott kárt pedig a károkozónak kell megtérítenie. 

A fedezetlenségi díj felszámítását 2010. január 1-je óta törvény írja elõ, annak kiszámítása napi díjszámítással történik, amely személygépkocsik esetében – a gépjármûvek teljesítményétõl függõen - 300-800 forint naponta. Nagyobb tehergépjármûvek, vontatók esetében pedig a napi 2100-2600 forintot is elérheti. Érdemes még tudni, hogy ha a kgfb-szerzõdés díjnemfizetés miatt szûnik meg, azt kizárólag a korábbi biztosítónál lehet újrakötni ugyanazon biztosítási idõszakra.