Klímaváltozási stratégia: 3,5 milliárd új zöld beruházásokra a Generalinál
2018.03.05
A nemzetközi Generali Csoport igazgatótanácsa jóváhagyta a biztosítótársaság új klímaváltozási stratégiáját. A vállalatcsoport 3,5 milliárd eurót költ az új zöld beruházásokra 2020-ig, növeli a környezetvédelmi szempontból értékes termékek kínálatát - írja a Generali Biztosító.

A biztosítótársaság évek óta aktívan törekszik arra, hogy fenntarthatóbbá tegye üzleti folyamatait, és megfeleljen a legfontosabb globális kihívások leküzdésére irányuló társadalmi kötelezettségeknek, mint amilyenek például az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések. Az újonnan elfogadott stratégia szorosan illeszkedik az ENSZ „Globális Megállapodás” alapelveihez, valamint a 2015-ös klímaváltozási konferenciáján (COP21) meghatározott párizsi elvekhez, melyhez a Generali 2015-ben csatlakozott.

Az új stratégia a nemzetközi Generali Csoport befektetési és kockázatvállalási tevékenységére is kiterjed. A befektetések terén a Generali mint eszköztulajdonos/alapkezelõ növeli jelenlétét a zöld vállalkozásokban, és fokozatosan csökkenti a kitettségét a szénágazathoz kapcsolódó vállalatokban. A kockázatvállalás terén a biztosító növeli a környezeti értékkel bíró termékek körét, így minimalizálva a szénágazatból származó kockázatokat.

Philipp Donnet, a Generali Csoport vezérigazgatója elmondta: „A környezetvédelem és az éghajlatváltozás kezelésére irányuló hatékony intézkedések beépítése mindennapi folyamatainkba központi kérdés a Generali Csoport számára. Az új akciótervvel, amely az elmúlt néhány év számos kezdeményezését követi, nemcsak felelõs vállalatként erõsítjük meg vezetõ pozíciónkat, hanem hozzájárulunk egy egészséges, rugalmas és fenntartható társadalom megalapozásához is.”

A Generali elkötelezi magát a következõ tevékenységek fejlesztése mellett: Zöld befektetések 2020-ig, a „zöld” ágazatokba történõ beruházásokat 3,5 milliárd euróval növeli (elsõsorban zöld kötvények és környezetbarát infrastruktúra által)

A Generali nem tervez új befektetéseket a széniparhoz kapcsolódóan. Tekintettel a jelenlegi, közel 2 milliárd eurós jelenlétére az ágazatban, a Generali felfüggeszti tõkebefektetéseit, és fokozatosan megszünteti kötvénybefektetéseit azok lejáratával, valamint mérlegeli a lejárat elõtti felbontás lehetõségét. Kizárólag olyan országok esetében tesz kivételt, ahol az elektromos- és fûtési energia termelése még mindig a széntõl függ, és nem állnak rendelkezésre középtávon alternatívák. Ezen megoldások azonban a beruházások elenyészõ részét képezik (mindössze 0,02%).

A nem-életbiztosítási termékeket érintõ díjbevételre vonatkozóan a Generali elkötelezi magát a következõ tevékenységek fejlesztése mellett: "zöld" biztosítás, a megújuló energiaszektorhoz kapcsolódó prémium portfólió százalékos arányának növelése, valamint a kiskereskedelmi piac és a KKV-k számára kínált környezetvédelmi értékkel bíró termékek (például fenntartható mobilitás és energiahatékonyság) kínálatának növelése.

Azokban az országokban, ahol a gazdaság és a foglalkoztatás nagy mértékben függ a szénágazattól, a Generali folyamatos párbeszédet folytat a kibocsátók, az ügyfelek és más érintettek bevonásával. A társaság figyelemmel kíséri a környezeti hatások csökkentésére irányuló terveket, az alacsony környezeti hatású tevékenységekre való áttérés stratégiáját, valamint a közösség és a lakosság védelme érdekében tervezett intézkedéseket. Az így nyert információkat alkalmanként kiértékeli a vállalat annak érdekében, hogy még pontosabb lépéseket határozhasson meg.