PSZÁF: százmilliós bírságot kapott az AXA alapkezelõ - perre is számíthat!
2011.11.29
Százmillió forint bírsággal sújtotta az AXA alapkezelõt a PSZÁF és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására. A PSZÁF közérdekû igényérvényesítés iránti pert indít, annak érdekében, hogy az AXA magánnyugdíjpénztárának volt és jelenlegi tagjai visszakaphassák a vagyonkezelõ által tõlük jogsértõen elvont költségeket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma publikált határozatában 100 millió forint bírsággal sújtotta az AXA Magyarország Befektetési Alapkezelõ Zrt.-t és felszólította a pénztári vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályi elõírások betartására.

A PSZÁF célvizsgálatot folytatott le az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárnál a pénztári vagyonkezelés során fölmerült költségek jogszerûségének áttekintésére. A PSZÁF a pénztári vizsgálatot lezáró határozatában akkor megállapította: az AXA nyugdíjpénztára indokolatlan többletköltséget okozott magánnyugdíjpénztári tagjainak egyes, az AXA alapkezelõje által kezelt befektetési alapokban történt befektetéseivel. Az AXA nyugdíjpénztár által − a PSZÁF fenti határozatának végrehajtásaként – benyújtott intézkedési terv szerint, a nyugdíjpénztár által kimutatott jogtalan többletköltség 808 millió forint volt, amelybõl azonban az AXA alapkezelõje – az AXA nyugdíjpénztárának felszólítására – csak mintegy 158 millió forintot térített meg.

A PSZÁF az AXA alapkezelõjével szemben is célvizsgálatot folytatott le, melyben a vagyonkezelõi befektetések során alkalmazott egyes befektetési eszközök jellegét, a mögöttes eszközök sokszínûségét, a költségek különbözõ befektetõk közötti megoszlását, s a méretgazdasági szempontokat ellenõrizte. Ezek alapján megállapítható, hogy a vagyonkezelõ több esetben közvetett befektetési eszközökbe –az alapkezelõ által létrehozott, döntõen a pénztár által lejegyzett, viszonylag kisszámú értékpapírt magába foglaló befektetési alapokba – helyezte el a pénztári megtakarításokat, noha az ugyanolyan befektetési összetételt megvalósító közvetlen befektetések lényegesen alacsonyabb költségûek lettek volna.

A PSZÁF az AXA alapkezelõnél elvégzett vizsgálatában kirívóan súlyos jogsértésnek minõsítette, hogy a vagyonkezelõ az AXA nyugdíjpénztárával kötött befektetési szolgáltatási szerzõdése keretében – jogszabályt sértve – nem a pénztár érdekeivel összhangban járt el. A vagyonkezelõ az indokolatlan többletköltség felszámítása révén csökkentette a magánnyugdíjpénztári tagok nyugdíjcélú megtakarításainak összegét, miközben az alapkezelési díjon keresztül neki a jogsértésbõl közvetlen vagyoni elõnye származott. Mindez alkalmas lehet a pénzügyi közvetítõ rendszerrel és a nyugdíjcélú megtakarítások megfelelõ kezelésével kapcsolatos közbizalom gyengítésére is.

Az AXA alapkezelõ az õt megbízó – s a rá vonatkozó felügyeleti határozatot nem vitató – AXA nyugdíjpénztár által kiszámított többletköltség egy részét megtérítette, így az igény jogosságának alapját gyakorlatilag elismerte. Ugyanakkor a követelés fennmaradó része teljesítésének megtagadásáról nem adott számot.

A PSZÁF a Fõvárosi Bíróságon közérdekû igényérvényesítési eljárást indít az AXA alapkezelõjével és nyugdíjpénztárával szemben, hogy elérje a volt és jelenlegi magánnyugdíjpénztári tagokat illetõ többletköltség visszafizetését. Amennyiben a bíróság – amelynek eljárásáról a PSZÁF tájékoztatni fogja a közvéleményt – megítéli az egyes pénztártagoknak visszajáró összegeket, azoknak a volt és jelenlegi pénztártagok részére történõ kifizetése iránt közvetlenül az AXA nyugdíjpénztára (tehát nem a PSZÁF) fog intézkedni. A történtek kapcsán a PSZÁF nyomozó hatósághoz is fordult.