Hét dolog, amit a technológia teljesen megváltoztat az ingatlanpiacon
2018.03.12
A lakásvásárlás elõtt állók számára már most teljesen más lehetõségek állnak rendelkezésre, mint néhány évtizeddel ezelõtt. A technológia, az elérhetõ adatok és eszközök segítségével kis túlzással a kanapét sem kell elhagynunk ahhoz, hogy lakást tudjunk venni. A PropTech iparág fejlõdése azonban ennél sokkal érdekesebb változásokat hozhat a lakáspiacon, melyek közül ezúttal hét dolgot gyûjtöttünk össze - írja a Portfolio.

Az ingatlanpiacon belül a PropTech kifejezést sokszor az okosotthonokkal azonosítjuk, de az építkezéseknél megjelenõ technológiai újításoktól kezdve a lakásvásárlás fizetési módjai és az ahhoz esetlegesen kapcsolódó hitelfelvétel új formái is ide sorolhatók. Mire lesz biztosan hatással a PropTech az ingatlanpiacon?

1. Végtelen lehetõségek az épületüzemeltetésben

A PropTech egyik legérdekesebb része, hogy milyen új lehetõségek nyílnak meg az adatgyûjtéssel az épületek üzemeltetésében. Bár a legújabb technológia még csak most kezd beszivárogni az épületekbe, az irodákban például személyre szabhatóbb megoldások tehetik könnyebbé a munkavállalók életét, de a logisztikai központokban is növekedhet a hatékonyság.

2. A befektetõk online elérése

Az online portálokon keresztül történõ tõkebevonási képesség és az új befektetõk elérése még mindig gyerekcipõben jár, de aki hatékonyan alkalmazza a módszert, elõnyhöz juthat azokhoz képest, akik csak a hagyományos módokon próbálják elérni a befektetõket.

3. Blokklánc technológia

A tranzakciók költsége még mindig túl magas az ingatlanpiacon és a lebonyolítás ideje is meglehetõsen lassú. A blokklánc technológia elterjedése ezt gyorsabbá és olcsóbbá teheti, egyelõre azonban még ez is a jövõ kérdése.

4. Hatékonyság az értékbecslében

Különösen a kereskedelmi ingatlanok értékelésekor jelenthet segítséget egy olyan adatbázis, amely átláthatóvá teszi a piacot, egyszerûsítve és idõt takarítva meg ezzel az értékbecslési folyamat során.

5. Adatelemzés a befektetési döntések során

Egy átfogó adatbázis nagy elõny a befektetési döntések során, aminek segítségével átfogó képet kaphatunk az aktuális bérlõi igényekrõl, a keresettebb városrészekrõl és az elérhetõ hozamok különbségeirõl.

6. Nagyobb átláthatóság

Több szakértõ is úgy gondolja, hogy a technológiai haladás útjában álló legfontosabb akadály az együttmûködés és az átláthatóság hiánya. A piac szereplõinek együtt kell mûködniük az adatok megosztása érdekében, hogy egy hatékonyabb piac jöhessen létre.

7. Egyszerûbb értékesítés

A BigData megjelenésének köszönhetõen növekvõ átláthatóság az ingatlanok értékesítését is biztonságosabbá teheti. Az egységes minõsítési rendszerek kialakítása azok számára is biztonságosabbá teheti az adásvételt, akik kevésbé jártasak az ingatlanpiac mindennapi kérdéseiben.

A technológiai átalakulás az ingatlanpiacon is egyre több startup megjelenését hozhatja el, de az is igaz, hogy a mostani munkahelyek egy része megszûnik, így új módokat kell találni a humán tõke azon részének felhasználására, amelyet az új technológia helyettesíteni fog.