2024-ben javulni fognak a vagyon- és balesetbiztosítási bevételek
2024.05.08

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a vagyon- és balesetbiztosítások kötelező bevételei jelentősen javulni fognak 2024-ben a személybiztosítások eredményeinek helyreállása és a kereskedelmi biztosítások mérsékelt romlása közepette.

A személybiztosítások, különösen az autóbiztosítások veszteségei várhatóan jelentősen csökkennek majd, ahogy a természeti katasztrófák okozta károk visszatérnek a megszokott szintre.

Az ágazat bevételeinek növekedése 2024-ben várhatóan lassul majd, de még így is meghaladja a történelmi átlagokat, mivel a közvetlen és a nettó díjbevétel növekedése egyaránt 7%-ra becsülhető, ami a 2023-ban megfigyelt 10%-os növekedéshez képest csökkenést jelent.

A 2023-as bevételnövekedés az amerikai P&C Insurancee Outlook szerint a robusztus kereskedelmi vonalak teljesítményéből és a jelentős áremelkedések miatti hangsúlyos személybiztosítási díjnövekedésből származik.

2024-re vonatkozóan az amerikai P&C biztosítási ágazat semleges kilátásokat tart fenn mind a kereskedelmi, mind a személyi biztosítási ágazatokban, stabil vagy jobb eredményeket várva, különösen a személygépkocsik várható fellendülése és a kereskedelmi vonalak stabil teljesítménye miatt.

A kereskedelmi biztosítási ágazat tartósan kedvező teljesítménye a piaci árazási ciklus szokatlanul hosszúra nyúlt keményedő szakaszához kapcsolódik, amely az előrejelzések szerint 2024-ben is folytatódik.

2023-ban a biztosítási eredmények kihívásokkal szembesültek a javulás jeleit mutató személybiztosítások kevésbé kedvező eredményei, valamint a természeti katasztrófákból eredő, az átlagosnál magasabb veszteségek miatt. Ezeket azonban részben enyhítette a kereskedelmi biztosítási vonalakból származó jelentős nyereség.

A kár- és balesetbiztosítók a kötelező biztosítási teljesítményben enyhe javulást és a nettó nyereségben kisebb növekedést tapasztaltak az év során, 101,6%-os kombinált arányt és 3,7%-os többlethozamot értek el, ami jelentősen alacsonyabb maradt a történelmi átlagoknál.

A természeti katasztrófáknak való kitettség továbbra is növelte a vagyonbiztosítási ágazat volatilitását. 2023-ban jelentős biztosított károkat okoztak a nagy belföldi konvektív viharok, annak ellenére, hogy nem volt jelentősebb hurrikán a szárazföldön.

Az inflációhoz és a peres tevékenység bővüléséhez kötődő növekvő káresemények súlyossága több szegmensben, valamint az elszámolási költségek szintén kihívást jelentenek a fedezetek árazása és a kárköltségek előrejelzése terén.

A hosszabb távú baleseti szegmensek kedvezőtlen tartalékolási tapasztalatai rövid távon valószínűleg folytatódnak.

A kötelező eredménytartalékolás a befektetéseken elért jelentős nem realizált nyereséggel együtt hozzájárult a biztosítottak többletének 5,5%-os növekedéséhez, amely így ismét meghaladta az 1 billió dollárt, míg az alacsonyabb befektetési hozamok a többlet 6,7%-os csökkenéséhez vezettek. Az ágazati jogszabályban előírt tőkeáttételi intézkedések 2023. év végére viszonylag konzervatív szinten maradtak.