Az EU-nak pályán kell maradnia a Szolvencia II megvalósítása érdekében
2024.05.10

Az Insurance Europe felszólította az Európai Bizottságot, hogy biztosítsa, hogy a Szolvencia II-vel - az ágazatot szabályozó uniós prudenciális rendszerrel - kapcsolatos technikai feladatok teljes mértékben tükrözzék a 2023 decemberében kötött politikai megállapodást.

A biztosítási szövetségek örömmel fogadták az uniós társjogalkotók által elfogadott változtatásokat, amelyek csökkentik a jelenlegi túlzott szolvenciakövetelményeket és felszabadítják a tőkét. Ez növeli az ágazat kapacitását arra, hogy nagyobb védelmet nyújtson a polgárok és a vállalkozások számára, valamint az európai gazdaságba történő befektetéseket.

Az Insurance Europe a Szolvencia II felülvizsgálatára vonatkozó elfogadott célkitűzések megvalósítása érdekében felvázolja a legszükségesebb, legfontosabb eredményeket és azok előnyeit.

A potenciális előnyök kihasználása érdekében azonban az ágazat figyelmeztet annak fontosságára, hogy a további technikai munka szorosan tükrözze a politikai megállapodásban foglalt magas szintű célkitűzéseket, és tartsa tiszteletben az EU kötelezettségvállalását a jelentéstételi terhek csökkentésére.

A dokumentum kifejti az iparág érveit és elvárásait az alábbi kulcsfontosságú pontokkal kapcsolatban:

  • A hosszú távú üzleti tevékenység kezelése:
    Az ágazat folyamatosan aggodalmakat fogalmazott meg a hosszú távú termékekhez kapcsolódó túlzott tőkekövetelmények és volatilitás miatt. Az uniós társjogalkotók felismerték ezeket az aggályokat, és megállapodtak abban, hogy elsősorban a kockázati felár és a volatilitási kiigazítás módosításával kezelik azokat. Az ezen mechanizmusok alapjául szolgáló technikai részleteket és a kockázatmentes kamatlábak extrapolációját úgy kell megválasztani, hogy elkerüljék a keretrendszer további volatilitását.
  • Tőkebefektetés:
    Az ágazat örömmel fogadta a hosszú távú részvényekre vonatkozó működőképes és egyszerűsített kritériumok felvételét. Ezeket olyan 2. szintű rendelkezésekkel kell kiegészíteni, amelyek tükrözik a társjogalkotók törekvéseit, és biztosítják a besorolás zökkenőmentes és széles körű alkalmazását.
  • Arányosság: Az arányosság javítása volt a felülvizsgálat egyik elsődleges célja. A kisebb biztosítók esetében ez részben megvalósult a Szolvencia II. alkalmazási küszöbértékének megemelésével, valamint azzal, hogy a kis biztosítók - amelyek teljesítenek egy sor előre meghatározott kritériumot - automatikusan részesülhetnek az egyszerűsítések és az arányossági intézkedések előnyeiből.
  • Jelentés és közzététel:
    Sajnos az Európai Bizottság átfogó kezdeményezése ellenére, amely a jelentéstételi terhek 25%-os csökkentésére irányul, a legtöbb biztosító számára a működési és jelentéstételi követelmények nettó növekedése várható. Ezért a 2. szintnek minimalizálnia kell a további jelentéstételi és egyéb szabályozási terheket.
  • Fenntarthatóság:
    Az európai biztosítók határozottan támogatják a fenntarthatóság felé való törekvést, és készen állnak arra, hogy jelenlegi intézkedéseikre építve tovább járuljanak hozzá a fenntarthatóbb társadalomra való áttéréshez, és szerepet vállaljanak az EU Green Deal céljainak elérésében. Mivel azonban a Szolvencia II. és más ágazatközi szabályozások már a fenntarthatóság számos aspektusát lefedik, fontos elkerülni az átfedések és következetlenségek kialakulását, amelyek zavart, szükségtelen költségeket és működési terheket okozhatnak.

Április 23-án az Európai Parlament jóváhagyta a Szolvencia II irányelv felülvizsgálatát, valamint a biztosítók és viszontbiztosítók helyreállításáról és szanálásáról szóló irányelv (IRRD) bevezetését az uniós jogrendbe.

Ezekről a jogi változásokról decemberben informálisan állapodtak meg. A Szolvencia II felülvizsgálatát 549 szavazattal 56 ellenében, 9 tartózkodás mellett hagyták jóvá. Az IRRD-re viszont 475 képviselő szavazott igennel, 37-en ellene, 99-en pedig tartózkodtak.