Védjegyet alapított a Primus
2018.03.24
Egy független iparági minõségbiztosítási rendszert, a Minõsített Magánegészségügyi Szolgáltató elnevezésû védjegyet hozta létre a Primus, a tizenkét magánegészségügyi szolgáltató ernyõszervezete – közölte Leitner György, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének (Primus) ügyvezetõje - tudósít róla a vg.hu.

Fordulóponthoz érkezett a hazai magánegészségügy: dinamikai változáson megy keresztül, másrészt új befektetõk jelennek meg a szolgáltatóknál, és akvizíciók, felvásárlások zajlanak, a lakosság pedig egyre gyakrabban veszi igénybe a magánegészségügyet. Egy kutatás szerint az emberek 60 százaléka az elmúlt egy évben járt valamilyen magánegészségügyi szolgáltatónál, ez az arány 2014-ben 49 százalékon állt.

Ágazati becslések szerint 2013-ban 788 milliárd forint volt a magánegészségügyi költés Magyarországon, 2016-ban ez 904 milliárd forintra nõtt, és a becslések szerint 2020-ra a költések összege eléri az 1100 milliárd forintot is.

A Primus tagok a jelenlegi évi 20-25 milliárd forintos árbevételükkel a magyar egészségügyi piac árbevételének 10-15 százalékát teszik ki – emelte ki Leitner György. Hozzátette: Magyarországon évente százmilliárd forint tûnik el a mikroszolgáltatóknál és a lakásrendelõkben.

A Minõsített Magánegészségügyi Szolgáltató elnevezésû védjegy a magánegészségügyi szektorban jelenlévõ rendelõk transzparenciáját, jogkövetõ és etikus magatartását garantálja. A tanúsítási folyamatban négy vállalat konzorciuma és egy próbavásárlást biztosító cég vesz részt. Az audit során a legális mûködést, a betegbiztonságot és a minõségi ellátást vizsgálják.

A védjegy megszerzésének kizáró kritériuma, ha egy szolgáltató nem ad számlát a betegeinek, vagy paraszolvenciát fogad el az orvos vagy az asszisztens a betegtõl, valamint az is, ha az alkalmazottak foglalkoztatása nem a szabályoknak megfelelõ – hangsúlyozta Adlovits László, a DNV Business Assurance Magyarország Kft. vezetõje.

Az auditokat egészségügyi tapasztalattal rendelkezõ szakemberek, orvosok és a minõségbiztosításban jártas szakemberek végzik majd. A Primus tagok auditálása a tervek szerint augusztusig megtörténik, az auditálás folyamata körülbelül õsztõl lesz nyitott a többi egészségügyi magánszolgáltató számára.