Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
2018.03.26
Ha síszezon, akkor rendszeresen még több magyar dolgozó talál munkát Ausztriában, így volt ez az idén is. Megint megdõlt a rekord, de az osztrákok azzal számolnak, hogy már nem sok tartalék van. Magyarországon és más térségbeli országokban ugyanis nem maradt szabad munkaerõ. Hacsak az állásban lévõk le nem lépnek - írja a Privátbankár.

Februárban 91 523 fõvel ismét minden eddigi rekordot megdöntött az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma. Az eddigi rekord 529 fõvel alacsonyabb volt ennél, egyébként januárban állították fel. Majdnem minden télen és nyáron, a két idegenforgalmi csúcson rekordok szoktak kialakulni.

Más országok polgárainak száma egyébként ezúttal jobban nõtt, a románoké például 866, a németeké 747, a hollandoké 706 fõvel, a magyarok ilyen szempontból csak harmadikok. A németek egyébként még mindig többen vannak, mint a magyarok, 101 500 fõ közelében, de erõsen közelítünk hozzájuk.

Rengeteg külföldit várnak a németek is, legfontosabb kereskedelmi partnerünk növekedése Magyarország számára önmagában is érdekes, de a munkaerõpiaca még inkább. Veszélyeket látnak ugyanis a Brexitben, az amerikai védõvámokban, de a munkaerõ-hiányban is. Ha minden jól megy, jövõ év végéig 1,1 millióval több foglalkoztatott és negyedmillióval kevesebb munkanélküli lehet az országban – a különbség nagy része alighanem külföldi lesz. Ezzel szépen nõnek majd az adó– és járulékbevételek is, többlet lesz a költségvetésben.

Eközben az osztrák vállalatok a jó gazdasági növekedésnek köszönhetõen fokozottan vesznek fel új munkaerõt – tudósított az osztrák Die Presse. A német nyelvû országokon kívül Nyugat-, Észak- és Kelet-Európában is elõszeretettel toboroznak. Némelyek még Észak-Amerikában, Kínában és Indiában is körülnéznek.

Az osztrák munkaügyi hivatal, az AMS prognózisa szerint Ausztriában a következõ években folyamatosan csökkenni fog a munkaerõ-kínálat. Azokban az országokban ugyanis, ahonnét eddig sok dolgozó érkezett, majdnem teljes a foglakoztatás, így már kevesebben fognak hozzájuk menni dolgozni.

“Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliség az egész EU-ban, de Németországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában is az ausztriai 5,5 százalék alatt van (EU-módszerrel számítva, 2018. január)” – írják. A csehek, lengyelek és románok alacsony munkanélküliségi adata azonban nagyrészt annak köszönhetõ, hogy sokan elmentek külföldre dolgozni.

Így a fiatalok és magasan kvalifikált dolgozók távozása miatt demográfiai helyzetük sokkal rosszabb, mint az osztrákoké. Ausztriában 2010 és 2017 között 400 ezer fõvel nõtt a munkaerõ-kínálat, ennek nagy része külföldieket jelent.

Horvátországban viszont még 9,8 százalék a munkanélküliség, és az országból jövõ munkaerõ számára nem nyitották meg a munkaerõ-piacot.

Az új osztrák kormány egyébként jelentõsen szûkíti a munkaerõ-piaci támogatásokat, például amelyeket az 50 év feletti, hosszú ideje munkanélküli személyek foglalkoztatásának elõsegítésére adott az állam.