Nem tudunk félretenni a gyereknek
2018.03.29
A magyar szülõk 81 százaléka számára kiemelten fontos, hogy gyermeke minél hamarabb önálló legyen, ennek ellenére mindössze 19 százaléka tud rendszeresen félretenni gyermeke jövõjére - derült ki az NN Biztosító reprezentatív kutatásából.

Van mit javítani a gyermekek jövõjének biztosítására irányuló elõtakarékossági helyzeten: a 3-14 éves gyermekeket nevelõ szülõknek ötödénél is kisebb része tesz félre rendszeresen az utódok jövõjének biztosítására az NN Biztosító megbízásából készült, reprezentatív kutatás adatai szerint. Az eredmények arra is rámutatnak, hogy a szülõk 73 százaléka fontosnak érzi, hogy gyermeke továbbtanuljon és 81 százalék tulajdonít kiemelt jelentõséget annak, hogy a gyermek minél hamarabb önálló legyen, ennek ellenére mindössze a családok felének van olyan megtakarítása, amellyel kifejezetten a gyermeket szeretné támogatni.

Nem csak a megtakarítások, hanem a biztosítások tekintetében is van tér a fejlõdésre. Bár a szülõk tartanak az esetleges egészségügyi problémáktól, balesetektõl, azonban csak kevesen, mindössze 33 százalék említette, hogy gyermekének van bármilyen, az állami vagy iskolai biztosításon túli védelme.

Bár sokan tartják vonzónak a keresetkiegészítéssel kecsegtetõ passzív jövedelmet, és minden második megkérdezett tisztában van a passzív jövedelem definíciójával is, ugyanakkor Magyarországon csak kevesen használják ki ezt a lehetõséget.

Egy korábbi kutatás viszont reménykeltõ: Magyarországon a fiatalok fele havi rendszerességgel takarékoskodik. Elõsorban a saját lakás vásárlására tesznek félre, és kisebb mértében utazásra, illetve egyéb fogyasztási típusú kiadásokra. A 18-34 éves korosztályra jellemzõ, hogy feledékenységbõl nem fizetik be a számláikat. A fiatalok, ha pénzre van szükségük, az esetek több mint felében (53%) a családjuktól kérnek kölcsön, 37 százalékuk pedig a barátok segítségére támaszkodik pénzszûke esetén. Érdekesség, hogy a magyar fiatalok közül négyszer annyian fordulnak kölcsönért fõnökükhöz vagy munkahelyükön egy kollégához, mint más európai országokban.