El Niño és La Niña: Közvetlen hatás a biztosítási ágazatra
2024.06.03

Az ellenálló képesség növeléséhez Latin-Amerikában az alkalmazkodásra és az enyhítésre egyaránt szükség van, mivel a biztosítás önmagában nem segíthet megvédeni a régiót az El Niño és La Niña által okozott súlyos időjárási események okozta zavaroktól, amelyek a régóta fennálló védelmi hiányosságokat is próbára teszik - olvasható a Swiss Re jelentésében.

Az idén ritka esemény várható: gyors átmenet az erős El Niño időjárási körülményekről a La Niña időjárási körülményekre.

Az időjárási előrejelzések szerint az El Niño-Déli Oszcilláció (ENSO) semleges időjárási viszonyai májusban kezdődtek, és több mint 80% az esélye annak, hogy késő nyáron és ősszel gyorsan átváltanak La Niñára.

Az ENSO egy olyan éghajlati jelenség, amelyet a Csendes-óceánban a tenger felszíni hőmérsékletének szabálytalan változása jellemez, és amely melegebb időszakokban El Niño, hűvösebb időszakokban pedig La Niña formájában jelentkezik.

Idén várhatóan mindkét feltétel ritka kombinációja érinti Latin-Amerikát, amely az ENSO által kiváltott szélsőséges időjárási jelenségekre igen érzékeny régió.

Az ENSO-ról

Az ENSO a Csendes-óceánban a tenger felszíni hőmérsékletének szabálytalan ingadozásából álló éghajlati jelenség, amelyet melegebb esetben El Niño, hűvösebb esetben La Niña néven ismerünk. A 2023-2024-es El Niño Brazíliában hőhullámokat, Chilében, Argentínában és Kolumbiában erdőtüzeket, több más országban pedig árvizeket okozott.

A heves esőzések és a melegebb időjárás optimális szúnyogszaporodási feltételeket teremtett Brazíliában és Peruban, ami rekordmagas dengue megbetegedésekkel és nemzeti egészségügyi vészhelyzet kihirdetésével járt.

Bár közel van a végéhez, nemrég a jelenlegi El Niño által kiváltott özönvízszerű esőzések sújtották Brazília déli részét, haláleseteket, áradásokat, sárcsuszamlásokat és gátak összeomlását okozva.

A másik véglet, hogy 2023-2024-ben Panamában példátlan szárazság volt tapasztalható, ami alacsony vízszintet okozott a Csatornában, ami megzavarta a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalát.

Az El Niño által 2023-2024-ben, illetve a La Niña által a nyáron esetlegesen okozott súlyos időjárási események valószínűleg tovább fokozzák a már most is nagy mezőgazdasági és vagyonvédelmi hiányosságokat a régióban - emelte ki a Swiss Re.

További probléma, hogy a La Niñára való gyors átállás meghosszabbíthatja a magas infláció hároméves időszakát, mivel az élelmiszer- és energiaárak sokkhatás alá kerülnek.

Makroszinten az ENSO okozta áruexport ingadozásai a növekedésre és az inflációra nehezednek. A mezőgazdaságban bekövetkező zavarok különösen a vidéki közösségeket terhelik. A legutóbbi, 2021/22-es La Niña rekordméretű aszályokat okozott a régióban, ami terméshozam-kiesést és ezáltal magasabb globális élelmiszerárakat eredményezett.

Brazíliában a mezőgazdasági biztosítási kárigények 2022-ben 47%-kal nőttek. Latin-Amerika esetében becsléseink szerint a termények ellenálló képessége (34%) 2016 óta javult a biztosítási penetráció növekedésének és a biztosítások elterjedését elősegítő kormányzati politikáknak köszönhetően.

A mutató még mindig jóval a globális átlag (41%) alatt van, és a becslések szerint díjegyenértékben kifejezve 6 milliárd USD termésvédelmi rés áll fenn.

A kutatások szerint az ENSO gazdasági hatásai nem lineárisak és heterogének, egyes országoknak nagyobb csapásokkal kell szembenézniük, mint másoknak.

A veszteségek azonban általában az infrastruktúrában bekövetkező károkat, a mezőgazdaságban bekövetkező zavarokat és a magasabb élelmiszer- és energiaárak révén az inflációt jelentik. Az idén várhatóan egymást követő ENSO-k időzítése meghosszabbíthatja az infláció elleni hároméves küzdelem maradványait.