Baleseti adó: karácsonyig megjöhet a csekk!
2011.12.01
Marad minden az eredeti tervek szerint: csak jövõ év elejétõl lesz hatályos a 30 százalékos baleseti adó – írja a Napi.hu. A lap által megkérdezett biztosítók döntõ része olyan díjértesítõket küld majd ki, amelyekben a díj és az ahhoz kapcsolt adó egyben szerepel.

Tegnapi hírek szerint egy elírás miatt az adótörvény több adóneme az eredetileg tervezettõl eltérõen nem január elsejétõl, hanem a kiherdetést követõ naptól, vagyis szerdától léphet hatályba. A piac azonban továbbra is arra készül, hogy csak a jövõ év elejétõl lesz hatályos a 30 százalékos extra adómérték, mivel ez a hiba az elektronikus szerkesztési folyamatban keletkezett, így jogi lehetõség van a helyesbítésre, tehát valamennyi, a hibával érintett rendelkezés 2012. január 1-jén lép majd hatályba.

A Napi által megkeresett biztosítók döntõ része olyan díjértesítõket küld majd ki, amelyekben a díj és az ahhoz kapcsolt adó egyben szerepel. Egyedül Tóth Sándor, a Köbe ügyvezetõ igazgatója jelezte, hogy a kampányban váltók még külön kapnak majd díjbekérõt és csekket a biztosítási díjról és az adóról.

Vannak ugyanakkor olyan társaságok − például a Wabard −, amelyek már kiküldtek díjbekérõt 2012-re: az érintettek külön levelet kapnak az adócsekkel. Általános ugyanakkor, hogy azok az évközi váltók, akiknek szerzõdése áthúzódik 2012-re, a fennmaradó részre külön extra számlát kapnak majd.

A biztosítók várhatóan még karácsony elõtt postázzák a díjbekérõt, de december végére, legkésõbb január elejére minden megkérdezett biztosító befejezi a postázást.