Drónszövetség: már több tízezer hobbidrón repkedhet Magyarországon
2018.04.09
A Magyar Nemzeti Drónszövetség becslése szerint már a hobbidrónozók száma is több tízezresre tehetõ Magyarországon.A széles körû felhasználás repülésbiztonsági és gazdasági okokból is megkövetelné a naprakész szabályozást, ez azonban nehezen készül el - írja a Magyar Idõk.

Világszerte több mint 1700-féle drónt forgalmaznak. Az eladások száma 2020-ra hétmillió fölé fog emelkedni, az amerikai repülési hatóság felmérése szerint a drónpiac így több mint 12 milliárd dollárt ér majd. 2025-re pedig a Tractica kutatása alapján 2,6 millió drón repked a levegõben.

Polgári felhasználásban az elmúlt években kezdõdött komoly fejlõdés, amelyet az unió is támogat. Már 2014-ben is egyharmadát állította elõ a világ teljes dróntermelésének, és a jelen ütemben való fejlõdés és termelésnövekedés 150 ezer új európai munkahelyet teremthet 2050-ig. Az egyik legfontosabb felhasználási terület a sürgõsségi szállítás. Svájc telefonos applikációval irányítja a vér- vagy szövetmintát, illetve gyógyszereket szállító kvadrokoptert a kórházak között.

A drónok saját bázisukon maguk cserélnek akkumulátort, és a szállítmány bepakolása is automatikusan történik. 2017 októberében pedig a Fehér Ház bejelentette, hogy kísérleti jelleggel programot indít a kereskedelmi cégek éjszakai drónszolgáltatásának kipróbálására.

Egyre-másra röppennek fel zonban a baleset közeli állapotokról szóló hírek. Néhány évvel ezelõtt a floridai Tallahassee reptere közelében egy utasszállító 700 méter magasságban olyan közel került egy drónhoz, hogy a személyzet azt hitte, ütköztek. Egy másik alkalommal az épp leszálláshoz készülõdõ Alitalia a leszállópályától hatvan méterre találkozott majdnem egy kvadrokopterrel. De drónok csapódtak már fesztiválközönségbe, esküvõi fotózáson a párhoz, és ijesztették meg a pápát is. A brit légügyi hivatal szerint a balesetek száma megháromszorozódott az elmúlt két évben, csak 2017-ben 92 esetet regisztráltak.

Nem véletlen, hogy az unió dolgozik saját rendeletén, illetve elõirányozta, hogy minden tagállam alkosson megfelelõ szabályozást. Magyarországon három éve jelentek meg az elsõ hírek, hogy készül a XXI. századi dróntörvény. Ennek tavaly nyáron kellett volna hatályba lépnie, azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy döntött, bevárja az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) döntését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elavult magyar jogszabály legalább 2019-ig érvényben marad.
Jelenleg egy pár grammos drón ugyanolyan elbírálás alá esik, mint például a nagy méretû, permetezéshez használt mezõgazdasági vagy a földmérésben fontos szerepet játszó térképészeti drónok. Ha valaki a saját kertjében szeretne játszani a gyerekkel a karácsonyra kapott tízezer forintos játékkal, annak is harminc napra elõre légtérengedélyt kellene szereznie, ha száz méter magasan szeretne reptetni, a reptetés elõtt pedig fél órával bejelentkeznie, hogy tényleg felszáll a drón. Az érvényben lévõ szabályozás ugyanis nem ismeri a játék fogalmát, hiszen olyan eszközökre találták ki, amelyek veszélyt jelenthetnek a légi közlekedésre (például tûzijáték, légi bemutató).

A legegyszerûbb esetben a légtér igénybevétele háromezer forintba kerül, repülõterek három kilométeres körzetében ennek többszöröse is fizetendõ.