Nem feltétlenül nyugati bér kell a dolgozók itthon tartásához
2018.04.10
Magyarországon is egyre fontosabb a munkavállalóknak, hogy megfelelõ bér mellett családbarát intézkedésekkel és több szabadidõvel honorálja tevékenységüket a munkaadó. Nyugat-Európában egy bizonyos havi keresetet elérve – a határhaszon elv alapján – a szabadidõ jellemzõen már fontosabb a pénznél – közölte a Világgazdasággal Ács László, a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. volt HR-igazgatója.

Franciaországban már 2000 óta számos ágazatban 35 órás a munkahét, Németországban pedig az idén vívtak kemény csatákat a szakszervezetek a munkáltatókkal, több hétig sztrájkoltak is, végül februárra kiharcolták, hogy az eddigi 35 óra helyett már egyes régiókban a munkavállaló kérésére ennél kevesebb órában is lehessen dolgozni. A kiesõ idõre jutó fizetés egy részét a vállalat kompenzálja is.

Ács László szerint Magyarországon külön kell választani a családbarát támogatások szempontjából a fehérgalléros (szellemi) munkavállalókat a kékgalléros (fizikai) dolgozóktól. Elõbbieknél már általános a rugalmas munkaidõ, a home office (otthoni munkavégzés), és egyre gyakoribb a négynapos munkahét is. Ez a munkarend a munkaadóknak is érdekük, mert a munkaerõhiány miatt egyre nehezebben jutnak magasan képzett alkalmazotthoz, azaz a már meglévõ, értékes munkaerõt meg kell tartani. Ezért dolgozhatnak részmunkaidõben a kisgyermekes anyák a multiknál is.

A rugalmas vagy családbarát intézkedéseket már jóval nehezebb megvalósítani a három mûszakos munkarendben dolgozó kékgallérosoknál, de például orvosi vizsgálat vagy magánéleti probléma esetén õket is elengedik a munkahelyrõl úgy, hogy nem kell szabadságot kivenniük. Lehet nekik kedvezni családi napi programokkal, cafe­teriajuttatásokkal, illetve a gyer­­mekeiknek kínált munkahelyi bölcsõdével, óvodával.