Moody’s: stabilak a biztosítói kilátások
2011.08.31
A kiélezett piaci verseny, az idei kiemelkedõ katasztrófaveszteségek és a nehézkes gazdasági feltételek ellenére továbbra is stabilnak ítéli a vagyon- és balesetbiztosítók kilátásait a Moody’s.

A hitelminõsítõ alelnöke az értékeléshez hozzátette: a biztosítási szektor lakossági vonalán stabil eredménymutatókra lehet számítani, hiszen a természeti katasztrófák kárnagyságát ellensúlyozandó a biztosítási díjak tovább fognak emelkedni, ugyanakkor a befektetések hozamai továbbra is alacsonyak maradnak az igen lanyhának mondható gazdasági körülmények nyomán.

A jelentés szerint a makrogazdasági folyamatok, a tartósan magas munkanélküliség és a lassú lakáspiac ugyan visszafogják az üzleti növekedést, azonban a vagyon- és balesetbiztosítók a lakossági szegmensben némileg elszigeteltek ezektõl a hatásoktól. Ez annak köszönhetõ, hogy az ügyfelek általában megtartják lakás- és autóbiztosításukat, azok kötelezõ jellege miatt.

Az autó- és lakásbiztosítások emelkedõ díjai miatt a biztosítók várhatóan továbbra is az ügyfelek megtartására fognak fókuszálni, így az év hátralévõ részében szerény díjbevétel növekedésre lehet számítani.

Az idei elsõ félév katasztrófái nyomán a biztosítók jelentõs károkat szenvedtek el lakásbiztosítási vonalon. Az Irene hurrikán által okozott károk becslése még folyamatban van, a veszteségek szintje várhatóan kezelhetõ szinten marad, de még így is nyomást gyakorol a társaságok 2011-es eredménysoraira – közölte a Moody’s, hozzátéve: a katasztrófák továbbra is növelni fogják tehát az eredmények volatilitását, így a kockázatkezelés továbbra is kiemelt feladata lesz a biztosítóknak.

Az USA top 5 vagyonbiztosítója együttesen lefedi a teljes piac felét, amely azt jelenti, hogy az árazásra néhány vállalat igen jelentõs hatást gyakorol. Az elmúlt idõszak kiemelkedõen nagy hirdetési kiadásai szintén arra utalnak, hogy a verseny kiélezett marad rövid-, illetve középtávon.

A különféle kihívások ellenére a Moody’s úgy véli, a biztosítók megfelelõ kapitalizációja, mérsékelt likviditási problémái, alacsony tõkeáttételük és jó minõségû befektetési portfóliójuk miatt ellenállnak majd a katasztrófák, és alacsony befektetési hozamok által okozott volatilitásnak.