Évrõl évre nõ a mezõgazdasági károk értéke
2018.04.10
A változékony, sokszor szélsõséges idõjárás miatt egyre több mezõgazdasági kárral kell szembenézniük a gazdáknak. A Generali Biztosítónál 2017-ben jelentett vagyoni károk 315 millió forintra rúgnak, míg a növénykárok után több mint 2,7 milliárd forintot térített a biztosító - írja az agroinform.hu.

Az idõjárás kiszámíthatatlansága különösen próbára teszi a hazai növénytermesztõket és gazdálkodókat. A tavalyi évben a Generalihoz jelentett növénykárok értéke meghaladta a 2,7 milliárd forintot. Állatkárok után közel 60 millió forintot, míg erdõkárok után 500 ezer forintot térített a biztosító.

A legnagyobb pusztítást a jégesõ végezte (2,5 milliárd forint), de sok kárt okozott a tavaszi fagy (több, mint 180 millió forint), a viharok (több, mint 140 millió forint) és a tûz (több, mint 60 millió forint) is. A legérintettebb területek az országban Borsod, Bács-Kiskun és Baranya megye voltak.

Az egyre szélsõségesebb idõjárás és a növekvõ károk ellenére Magyarországon a mezõgazdasági erõforrások továbbra is alulbiztosítottak: a szántóföldek nagyjából 50%-a rendelkezik biztosítással, az erdõknek pedig kevesebb mint 1%-a. A saját igényeikre szabott biztosítás kiemelkedõ fontosságú minden gazda számára, már csak azért is, mert aki nem rendelkezik biztosítással, az a kárenyhítési alapból járó kártérítésnek is csak 50%-át kaphatja meg.

A hazai mezõgazdasági biztosítások a növényektõl a vagyontárgyakig mindenre kínálnak opcionális választási lehetõséget, az õstermelõk, a mikro-, kis-, és középvállalkozások, valamint a mezõgazdasági nagyüzemek számára egyaránt megtalálható a megfelelõ biztosítási megoldás, és természetesen elérhetõ a díjtámogatott mezõgazdasági biztosítás is.