A MIGA és a KUKE viszontbiztosítási együttműködést alakít ki az ukrán kereskedelem és a beruházások támogatására
2024.06.27

A Világbank-csoporthoz tartozó Multilaterális Beruházási Garanciaügynökség (MIGA) egyetértési megállapodást írt alá a KUKE-val, amelynek célja a lengyel vállalatok ukrajnai és más országokban történő kereskedelmének és külföldi beruházásainak előmozdítása.

A 2024. évi ukrajnai helyreállítási konferencián aláírt megállapodás a közös projektek keretét teremti meg, beleértve a biztosítási, párhuzamos biztosítási és viszontbiztosítási megállapodásokat.

Ez a lépés aláhúzza Lengyelország elkötelezettségét Ukrajna újjáépítése mellett, és összhangban van a MIGA azon stratégiájával, amely a háborús kockázatokra vonatkozó magánpiaci biztosítások hiánya miatt az állami szektorbeli biztosítókkal való partnerségre irányul.

Ez az együttműködés a 2023-as londoni Ukrajna helyreállítási konferenciára épül, ahol az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztésfinanszírozási Társasága (DFC) és a MIGA megállapodott abban, hogy együttműködnek az ukrajnai projektek biztosításában. Azóta a DFC és a MIGA közösen biztosított egy ukrajnai gyártási projektet, és 15 éves időtartamra mintegy 25 millió dollárt fedeztek a politikai kockázatok, köztük a háborús kockázatok ellen.

Hiroshi Matano, a MIGA ügyvezető alelnöke kijelentette: "Az Ukrajna elleni orosz invázió okozta hatalmas nehézségek idején továbbra is elkötelezettek vagyunk az ukrán kormány és a magánszektor támogatásának kiterjesztése mellett".

Matano hozzátette: "Biztosítási és viszontbiztosítási termékeink létfontosságú szerepet játszottak az ukrán gazdaság ellenálló képességének fenntartásában a háború alatt, és támogatták a nagyon szükséges külföldi befektetéseket".

Katarzyna Kowalska, a KUKE alelnöke és CRO-ja megjegyezte: "Képességeink kombinációja erősíti a politikai és háborús kockázatok elleni pajzsot, amely nemcsak a lengyel vállalatok, hanem a Lengyelországot központként használó, Ukrajnában letelepedő vagy üzleti tevékenységüket bővítő szervezetek számára is rendelkezésre áll.".

A MIGA más európai exporthitel-ügynökségekkel is vizsgálja az ukrajnai projektek viszontbiztosítási támogatását. Az ügynökség együttműködik az ukrán kormánnyal, a fejlesztési partnerekkel és a nemzetközi befektetői közösséggel, hogy kockázatcsökkentést és piaci ismereteket kínáljon.

Ezzel párhuzamosan az Aon nemrégiben az amerikai DFC-vel együttműködve egy új, 350 millió dolláros biztosítási programban vett részt, amelynek célja az új tőkebefektetések és a gazdasági fellendülés felgyorsítása Ukrajnában.