Kezd erõre kapni a román biztosítási piac
2011.12.02
A harmadik negyedévre vonatkozó elõzetes eredmények szerint a román biztosítási piacon is a díjbevétel csökkenés trendjének lassulása mutatkozik: a bruttó díjbevételek az elõzõ év hasonló idõszakához képest 3%-kal csökkentek, szemben az elsõ félév végén tapasztalt 14%-os csökkenéssel. Mindent összevetve, a harmadik negyedév végén a bruttó díjbevételek összege meghaladta az 1444 millió eurót.

A legjobb dinamikát továbbra is az életbiztosítások mutatták: év/év alapon nominálisan 6,4%-kal, 350 millió euróra nõtt a díjbevétel, melynek 65%-a a járadék típusú és kiegészítõ biztosításokhoz kapcsolódott.

A nem-élet szegmensen belül a legjobb eredményt a vagyonbiztosítási ágazat mutatta, ahol az elõzõ év hasonló idõszakához képest 39%-os nominális növekedés volt megfigyelhetõ, így a teljes díjbevétel meghaladta a 258 millió eurót.

Folytatódott a gépjármû-biztosítások csökkenése, mind kgfb mind casco esetében: összesen 19%-kal kevesebb díjbevétel keletkezett az idei harmadik negyedévben. A casco esetében a csökkenést elsõsorban a rendkívül gyenge autóértékesítési eredmények magyarázzák, a kgfb-szegmensben a rendkívüli verseny az, ami lenyomta a díjakat, átlagosan 24%-kal.