Az infrastruktúra összetettsége a hálózati biztonsági fenyegetések növekedését eredményezte az elmúlt 18 hónapban
2024.07.05

A Daisy Corporate Services kutatása szerint a szervezetek több mint kétharmada tapasztalta a hálózati biztonsági fenyegetések növekedését az elmúlt 18 hónapban.

A Daisy State of Networking Report 2024 című jelentésében megkérdezett szervezetek közel háromnegyede szerint a kiberbiztonsági fenyegetések jelentik a legnagyobb hálózati kihívást, amellyel jelenleg szembe kell nézniük, kétötödük pedig azt állítja, hogy a távoli és a hibrid munkavégzés járul hozzá leginkább a fenyegetettség megnövekedett szintjéhez.

A hálózatok növekvő összetettsége megnehezíti és költségesebbé teszi a szervezetek számára a hálózatok biztonságát és kezelését. Csaknem kétharmaduk szerint a jelenlegi hálózatuk különböző gyártók technológiáiból áll össze, ami a nagy többség számára hálózati menedzsmentproblémákat okoz.

Miközben a hálózati infrastruktúra egyszerűsítése ma már prioritás e cégek számára, az informatikai költségvetést továbbra is a régi hálózati hardverek karbantartására fordítják, ami megnehezíti a szervezetek számára a modernizációs és fejlesztési programok végrehajtását.

"Egy olyan időszakban, amikor a hálózat pereme egyre inkább virtuális, és egyre több üzleti folyamat és alkalmazás online, soha nem volt még ilyen fontos, hogy képesek legyünk fenntartani és kezelni a hálózat és a külvilág közötti biztonságos határt" - nyilatkozta Joel Cunningham, a Daisy Corporate Services Connect részlegének vezetője. "Az, hogy pusztán abban reménykedünk, hogy az otthoni alkalmazottak engedélyezik a VPN-t az irodán kívül, még nem jelent szilárd hálózati biztonsági stratégiát." - tette hozzá.

Még az egyszerűnek tűnő frissítések - például az újabb WiFi 6 szabványra való áttérés - is kihívásnak tűnnek, ami a költségek egyik fő tényezője. A Daisy által megkérdezett 250 vállalat mindössze 21%-a alkalmazza jelenleg a WiFi 6 szabványt a szervezet nagy részén.

"A régebbi hálózati berendezések továbbra is hatalmas költségközpontot jelentenek, megakadályozva a szervezeteket fenntarthatósági céljaik elérésében, és jelentős túlköltekezést okozva a karbantartás és az energiafogyasztás terén" - tette hozzá Cunningham. "A nagy kiterjedésű hálózatok kezelésének hagyományos megközelítései gyakran nem képesek kezelni ezeket az összetett problémákat. A szoftveresen definiált nagy kiterjedésű hálózatok azonban megjelentek és átalakító megoldássá fejlődtek. Ez a nagy teljesítményű technológia nemcsak a hálózati teljesítmény optimalizálásának problémáját oldja meg, hanem a biztonsági intézkedéseket is fokozza, így a szervezetek előnyre tesznek szert a folyamatosan változó fenyegetésekkel szemben."