Biztató a magyar gazdaság megítélése
2018.04.23
A munkaerõhiány csökkentése mellett a versenyképességet is javíthatná az automatizáció – jelentette ki Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) rendezvényén. A DUIHK elnöke kiemelte: a magyar gazdaság megítélése biztató - idézi a vg.hu.

a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, Dale A. Martin elmondta, hogy biztató a magyar gazdaság megítélése, de a jelenlegi fellendülés nagymértékben a kedvezõ külsõ világgazdasági környezetnek köszönhetõ és a régió más országaiban is erõsödik a gazdaság. A térség gazdasági teljesítménye jelentõsen meghaladja a nyugati fejlõdési ütemet – fûzte hozzá.

Az elnök emelllett felhívta a figyelmet a kereskedelmi háború és a Brexit veszélyeire is. Véleménye szerint javult a befektetési feltételek megítélése, a munkaerõpiaci feltételek enyhén romlottak a munkaerõhiány miatt, az általános mûködési feltételek kedvezõek, az adózási feltételek javultak, ugyanakkor a korrupció miatt négybõl három cég panaszkodott a kamarának.

A gazdasági helyzet a 2000-es évek elején volt a legkedvezõbb, azonban 2012 óta lassan, ám folyamatosan javul a megítélés – mondta Dirk Wölfer, a kamara kommunikációs vezetõje.

A cégek több mint fele tervez embereket felvenni és mindössze minden tizedik vállalat számol leépítéssel. A nemzetgazdasági várakozások kedvezõbbek a régiós átlagnál, és ezzel együtt növekszik a foglalkoztatási, beruházási szándék is.

A tavalyi GDP-növekedés a régióban átlagos volt, és hosszabb kitekintésben, 2010 óta is a középmezõnyben szerepel Magyarország. Dirk Wölfer kiemelte: a befektetési feltételek enyhén javultak, fontos szerepe volt ebben a járulékcsökkentésnek. Ugyanakkor a szakképzési rendszer fejlesztésére lenne szükség, ebben kedvezõtlen irányba mozdult el a megítélés.

Nem véletlen, hogy négybõl három cég elégedetlen a munkaerõ-kínálattal – hangsúlyozta a kamara kommunikációs vezetõje. Ez egyébként az egész régióra jellemzõ, így nincs lehetõsége arra a cégeknek, hogy máshova vigyék a termelést. A munkaerõhiány elsõsorban a bérköltségek emelkedésében jelenik meg, azonban a beruházások visszafogása és a kibocsátás csökkenése is felmerült a cégek egy részénél.

Két területen jó lenne, ha javulna a megítélés, a korrupció és a jogbiztonság szempontjából a régiós átlag alatt szerepelt Magyarország. A régióban a középmezõnyben szerepelünk abból a szempontból, hogy mennyire vonzó befektetési célpont vagyunk, azonban kicsik a különbségek, ezért az apró lépések is jelentõsen növelhetik a vállalati elégedettséget – tette hozzá Dirk Wölfer. Lényeges azonban, hogy a V4-ek között hazánk számottevõ lemaradásban van. A GDP-növekedést elõrevetítõ DUIHK befektetõi index a tavalyi 21 ponthoz képest 28 pontot mutat, ami tovább gyorsuló gazdaságot jelez elõre – zárta elõadását a kommunikációs vezetõ.