Swiss Re: 2012 még nem a biztosítók éve lesz!
2011.12.05
A Swiss Re közgazdászai szerint nem valószínû, hogy a nem-életbiztosítási ágazat sorsa 2013 elõtt jobbra fordul.

A viszontbiztosító idei évet összefoglaló, és a következõ két évben várható trendeket elõrejelzõ, legfrissebb kiadványát („Global insurance review 2011 and outlook for 2012 and 2013”) a Swiss Re londoni gazdasági fórumán mutatták be. Ennek legfontosabb állítása, hogy a biztosítótársaságoknak sikerült saját tõkéjüket a pénzügyi válság elõtti szintre helyreállítaniuk.

A tanulmány ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az alacsonyabb befektetési hozamok miatt idén a biztosítók nyereségessége is csökken, továbbá a fejlett piacok gyenge gazdasági növekedése is korlátot jelent a díjbevételek növekedésének. A Swiss Re elõrejelzései szerint a nem-életbiztosítási ágazat nyeresége csak a díjak emelkedése esetén, leghamarabb 2012 végén javulhat.

A jelentés szerint, ahogy a gazdasági körülmények javulni kezdenek – várhatóan 2013-ban – a díjbevételek reál növekedési üteme a 2011-es 1%-ról, 2013-ra 3%-ra emelkedhet a fejlett piacokon. A feltörekvõ piacokon ugyanezen idõszak alatt 7%-ról 9%-ra emelkedhet a növekedési ütem.

Három kihívással kell szembenézni jövõre

Kurt Karl, a Swiss Re vezetõ közgazdásza a fórumon elmondta: „A biztosítási iparágnak három fõ kihívással kell szembenéznie a jelenlegi gazdasági és politikai környezetben: az alacsony államkötvény hozamokkal, az euró adósságválsággal, valamint a lassuló növekedéssel párosuló magasabb inflációval a feltörekvõ piacokon”.
„Jelenleg a gazdasági kilátásokat érintõ legnagyobb kockázatot az európai politikai változások jelentik, amely akár szuverén államcsõdökhöz, sõt akár az európai monetáris unióból történõ kilépésekhez is vezethet. Az Egyesült Államok politikai patthelyzete is óriási kockázatot jelent, amely megakadályozná az ésszerû költségvetési kiigazítások végrehajtását, melyre a növekedés támogatásához, illetve a hiány csökkentéséhez lenne óriási szükség” – tette hozzá a szakértõ.

Az eurózóna és az USA jelenlegi gazdasági helyzete azt vetíti elõre, hogy hosszabb ideig tart majd azon idõszak, melyet az alacsony gazdasági növekedés, alacsony infláció és alacsony kamatlábak jellemeznek.

Karl hozzátette: „A fejlett piacokon még néhány évig nem kell inflációs kockázattal számolni. Ugyanakkor a költségvetési konszolidációt megnehezítõ gyenge növekedés egyre nagyobb ösztönzést jelent az infláció szándékos elengedésére, így csökkentve a szuverén adósságok szintjét”.

2013 elõtt ne várjunk növekedést!

A Swiss Re becslései szerint az idei katasztrófa veszteségek miatt a nem-életbiztosítási ágazat jövedelmezõsége meglehetõsen alacsony lesz. A korábban elõre jelzettnél is alacsonyabb díjbevétel növekedésre kell számítani a gazdasági helyzet miatt.

A befektetési hozamok esetén sem várható jelentõsebb javulás 2013 elõtt, amikor már megindulhat a kamatok emelkedése.

„A nem-életbiztosítók tõkehelyzete számviteli szempontból erõsnek látszik, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az eszközök a rendkívül alacsony kamatlábak miatt némileg felülértékeltek, a kötelezettségek pedig alulértékeltek.” – véli a vezetõ közgazdász.

A Swiss Re másik vezetõ közgazdásza, Darren Pain szerint a görög, ír és portugál államkötvények 50%-os leírása nem viseli meg különösebben a biztosítók tõketartalékait, ugyanakkor egy spanyol, vagy olasz adósság átstrukturálás már keményebben érintené a társaságokat.