Ltp: állami támogatással nagymértékben meghaladja a piaci szintet a hozam
2018.05.07
A lakáscélú megtakarítások közül az egyik legjobb megoldás a lakástakarék-pénztár: e konstrukciók az évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos állami támogatásuk révén 10 százalék feletti hozamot biztosíthatnak, amivel más, hasonlóan biztonságos megtakarítások nem versenyezhetnek - írja a vg.hu.

A piacon négy szolgáltató kínál különbözõ lakástakarék-konstrukciókat, a legrövidebb futamidejû szerzõdések négyévesek, a leghosszabbak tízévesek. 

A BankRáció.hu legfrissebb összeállítása szerint a négyéves lakástakarékoknál a hozam 10-12 százalék is lehet az állami támogatás maximális kihasználásával – havi 20 ezer forintos megtakarítással –, a teljes megtakarított összeg pedig elérheti az 1,2-1,3 millió forintot. 

A tízéves konstrukcióknál sem elhanyagolható a 4-5 százalékos átlagos éves hozam, ezzel a befizetéseink az állami támogatással együtt 3,1-3,3 millió forintos megtakarítást tesznek lehetõvé. A konstrukciók rugalmasak, úgyhogy aki például eredetileg négyéves futamidejû szerzõdést kötött, de a lejáratkor nem tudja lakáscélra felhasználni, az meghosszabbíthatja a takarékoskodási idõszakot.

A lakástakarék-konstrukciók nemcsak lakásvásárlásra, hanem lakásbõvítésre, -korszerûsítésre vagy épp a meglévõ lakáshitel-tartozás csökkentésére vagy kiegyenlítésére is alkalmasak. 

Bár az állami támogatás miatt elég szigorú elõírások vonatkoznak a lakástakarékpénztári szerzõdésekre, nagy a verseny a piacon. A szerzõdéskötési díj eltérõ lehet, és vannak szolgáltatók, amelyek ezt teljes mértékben elengedik. Április végén - a BankRáció.hu összesítése szerint - volt olyan négyéves lakástakarék-konstrukció, amelynél a teljes költség a 7 ezer forintot sem érte el, de más konstrukcióknál a maximális éves állami támogatás felét, 35 ezer forintot is elvont a szolgáltató.