A német kormánytól kap támogatást a Munich Re!
2011.12.06
A német viszontbiztosító egy karibi katasztrófa biztosítóval (CCRIF) és egy mikrobiztosítás közvetítõvel, a Micro Ensure-rel közösen olyan biztosítási megoldások kidolgozásán fáradozik, amely az éghajlatváltozásnak kitett feltörekvõ országok számára nyújtana megoldást.

A mikrobiztosítás és egyéb kockázatkezelési megoldások célja, hogy megvédje a kistermelõket és a napszámosokat attól, hogy elveszítsék megélhetésüket egy hurrikán, árvíz következtében.

A projekt 2 millió eurós támogatást kapott a német környezetvédelmi minisztériumtól. A katasztrófák által sújtott régiókban található fejlõdõ országokat különösen hátrányosan érintik a globális éghajlatváltozás következményei. A kezdeményezés elõször a Karib-térségben indul, hosszú távon azonban más térségekre is kiterjedne.

Becslések szerint az idõjárással összefüggõ természeti katasztrófák által okozott károk nagysága az öt leginkább érintett ország éves bruttó nemzeti termékének akár 6%-át is felemésztheti. 2030-ra ez az arány akár 3 százalékponttal is emelkedhet, fõképp a régió hurrikánoknak való kitettsége miatt.

Az idõjárási kockázatok biztosítása – elsõsorban mikrobiztosítás formájában – kulcsszerepet játszhat abban, hogy gyors és bürokráciamentes támogatáshoz jussanak a természeti katasztrófák által veszteséget szenvedett, fejlõdõ országbeli emberek – véli a Munich Re.

A helyi idõjárási kockázatokkal kapcsolatos információhiány, a nem megfelelõ kockázatkezelés, valamint az életképes viszontbiztosítási megoldások hiánya miatt eddig ezek a megoldások nem jutottak el a lakosság szélesebb rétegeihez.

A projektben résztvevõ szervezetek mostantól a Munich Climate Insurance Initiative égisze alatt tevékenykednek, azzal a céllal, hogy a következõ három évben három különbözõ biztosítási terméket dolgozzanak ki a régió számára.

A termékeket abból a szempontból is vizsgálat alá helyezik majd, hogy azok mennyire elfogadottak, használhatóak a célcsoporton belül, nagy hangsúlyt fektetve a kockázatcsökkentõ intézkedéseknek.

A Munich Climate Insurance Initiative (MCII) létrehozása a Munich Re, valamint nemzetközi pénzügyi szervezetek, tudományos intézetek és nem kormányzati szervezetek nevéhez kötõdik, és az ENSZ Egyetem Környezeti és Emberi Biztonsági Intézetében (UNU-EHS) található.

Az MCII 2005 óta részt vesz az ENSZ éghajlat-változási tárgyalásainak folyamatában is. A mostani projekt az MCII elsõ operatív lépése egy integrált kockázatkezelési rendszer létrehozása érdekében, a fejlõdõ országok számára.