A NOAA frissítése szerint a 2024-es atlanti hurrikánszezon az egyik legaktívabb lehet a történelemben
2024.08.14

A légköri és óceáni feltételek érettek a 2024-es hurrikánszezonra, amely a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) frissített jelentése szerint a valaha feljegyzett legaktívabbak közé tartozhat.

A NOAA 2024-es atlanti-óceáni hurrikánszezonra vonatkozó előrejelzésében a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat Éghajlati Előrejelző Központjának előrejelzői 17-24-re frissítették az elnevezett viharok várható számát, amelyek közül 8-13 hurrikánná válhat - áll a NOAA sajtóközleményében. Ezek közül négy-hét lehet nagy hurrikán, legalább 111 mérföld/órás széllel.

"A hurrikánszezon korán és hevesen kezdődött a Beryl hurrikánnal, amely az eddigi feljegyzések szerint a legkorábbi 5-ös kategóriájú atlanti hurrikán" - mondta Rick Spinrad, a NOAA adminisztrátora a sajtóközleményben.

"A NOAA hurrikánszezon-előrejelzésének frissítése fontos emlékeztető arra, hogy a hurrikánszezon csúcspontja már a küszöbön áll, amikor történelmileg a hurrikánok és trópusi viharok legjelentősebb hatásai szoktak bekövetkezni."

A frissített előrejelzés tartalmazza az eddig kialakult négy nevesített vihart - két hurrikánt és két trópusi vihart -, és hasonló az eredetileg májusban kiadott előrejelzéshez.

Egy átlagos hurrikánszezonban az Atlanti-óceán medencéjében 14 elnevezett vihar keletkezik, amelyek közül hét válik hurrikánná, és ezek közül három minősül nagy hurrikánnak. A NOAA szerint az óceáni és légköri feltételek 90 százalékos valószínűséggel támogatják, hogy az idei szezon a szokásosnál nagyobb lesz, 10 százalékos a valószínűsége annak, hogy a szezon a szokásoshoz közeli lesz, és elhanyagolható az esélye annak, hogy a szokásosnál kisebb lesz.

A hurrikánszezon június 1-jétől november 30-ig tart, a csúcstevékenység augusztus és október között jelentkezik.

A NOAA azt tanácsolja mindenkinek, hogy legyen tisztában a kockázatokkal, és készüljön fel az olyan veszélyekre, mint a károkozó szél, a heves esőzések, a viharhullámok és a belvízi áradások, valamint hogy rendelkezzen evakuálási tervvel.

Az idén már jelentős hatást okozó, név szerint megnevezett viharok közül az Alberto trópusi vihar - amely június 17-én alakult ki - közel egy lábnyi esőt hozott Új-Mexikóban és Texasban, és villámárvizeket váltott ki.

A július 1-jei Beryl hurrikán volt a legkorábban kialakuló 5-ös kategóriájú vihar, amelyet valaha is észleltek az Atlanti-óceán medencéjében. A Beryl katasztrofális károkat okozott és mintegy 20 halálos áldozatot követelt több karibi szigeten, és legalább 25 további halálos áldozatot követelt Vermontban, Texasban és Louisianában.

"A Beryl hurrikán több régóta fennálló rekordot is megdöntött az Atlanti-óceán medencéjében, és továbbra is egy aktív szezon klimatológiai jellemzőit látjuk" - mondta Matthew Rosencrans, a Climate Prediction Center vezető hurrikánszezon-előrejelzője a sajtóközleményben.

"A tengerfelszíni hőmérséklet továbbra is szokatlanul magas, és a hurrikánszezonban várhatóan még mindig La Niña fog kialakulni, ezért most van itt az ideje a felkészülésnek."

Az Atlanti-óceán medencéjében az idei hurrikánszezont befolyásoló tényezők közé tartozik, hogy a Karib-tenger és az Atlanti-óceán tengerfelszíni hőmérséklete az átlagosnál melegebb, a trópusi Atlanti-óceánon gyengébbek a passzátszelek, csökken a függőleges szélnyírás és megerősödik a monszun Nyugat-Afrikában.

Az előrejelzések szerint a körülmények egészen őszig fennmaradnak. A trópusi viharok kialakulását a nyár közepén részben megakadályozta a száraz szaharai levegő, de ez várhatóan augusztusban enyhülni fog.

Az Atlanti-óceán medencéjét továbbra is befolyásoló éghajlati tényező az atlanti több évtizedes oszcilláció folytatódó meleg fázisa, amely 1995-ben ismét megjelent, és azóta aktívabb hurrikánszezonokat támogat.

"Egy másik tényező idén a La Niña kialakulásának lehetősége az elkövetkező hónapokban. A Csendes-óceán keleti részének egyenlítői régióiban az átlagosnál hűvösebb tengerfelszíni hőmérsékletet jelző La Niña tovább gyengítheti az Atlanti-óceán medencéje feletti szélnyírást, ami lehetővé teszi a viharok kialakulását és erősödését" - mondta a NOAA.