Egyre égetõbbé válik az élethosszig tartó munka
2018.05.30
A magyar nyugdíj elõtt álló lakosság foglalkoztatottsága 28 százalékponttal nõtt 2010 és 2016 között, az OTP Öngondoskodási Indexe ugyanakkor megmutatta, hogy csak kevesen szeretnének a nyugdíjkorhatár betöltése után is tovább dolgozni – derül ki az OTP közleményébõl.

A hazai aktív korú lakosság 40 százaléka úgy véli, hogy nyugdíjaskorban több ideje jut majd magára és kedvenc tevékenységeire, mint jelenleg – derül ki az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb eredményeibõl. A válaszadók csupán 13 százaléka dolgozna a nyugdíjba vonulás után, azonban nagy részük inkább barátokkal közös programokra (48 százalék), utazásra (40 százalék) vagy unokázásra (39 százalék) fordítana több idõt.

A boldog nyugdíjas jövõ ábrándját azonban egy frissen megjelent, az OECD országokat vizsgáló kiadvány adatai jelentõsen átírják. Ezek azt sugallják, hogy a munka jó eséllyel meghatározza majd a magyar ember mindennapjait a nyugdíjba vonulás után is. A felmérés szerint ugyanis a nyugdíj elõtt álló 55-66 éves korosztályt tekintve a foglalkoztatottsági ráta 2010 és 2016 között hat év alatt 28 százalékponttal nõtt, ezzel hazánk második a sorban a listavezetõ Németország után.

Az OTP Öngondoskodási Indexben megkérdezettek 52 százaléka a szûkös megélhetés elkerülése érdekében megpróbál tovább dolgozni és kitolni a nyugdíjba vonulás idejét, míg 65 százalékuk olyan munkát próbál találni, amit nyugdíj mellett is folytathat. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a munka jó eséllyel meghatározza majd a magyar ember mindennapjait a nyugdíjba vonulás után is.

Azt látjuk, hogy a magyarok nyugodt, békés idõskorra vágynak. Azonban sokan nem gondolnak bele, ehhez milyen lépéseket kell megtenniük már akkor, amikor aktív munkavállalók és a nyugdíjas évek még távol vannak – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezetõ igazgatója, hozzátéve, a jövedelmekre vonatkozó nemzetgazdasági adatok azt mutatják, hogy nem lesz könnyû dolguk azoknak, akik nem készülnek fel idõben erre az idõszakra. A havi átlagkereset 2018-ban 203 000 forint körül alakul, az átlagnyugdíj jelenleg ennek 62-63 százalékát teszi ki.

Az OECD tagországokat vizsgáló nyugdíjra vonatkozó felmérés arra is kitér, hogy miként alakulnak a nyugdíjminimumok az egyes nemzeteknél. A kutatási eredmények szerint Magyarországon a legalacsonyabb a nyugdíjminimum a 13 hasonló nyugdíj berendezkedésû tagország közül, mindössze 10 százalékát teszi ki az átlagkeresetnek. Ez a valóságban 28 500 forint jövedelmet jelent havonta, ami csupán 7 százaléka a lista élén álló Luxemburgban riportált, egy fõre jutó havi átlagos minimum nyugdíj összegének, és mindössze 45 százaléka a szomszéd Szlovéniában mért értéknek. Hazánk a helyettesítési ráta tekintetében a középmezõnyben foglal helyet, a magyar emberek a nyugdíjba vonulás elõtti utolsó fizetésük 85 százalékát kapják meg nyugdíjként.