Az áradások több tízmillió eurós biztosított károkat okoztak Közép-Európában
2024.09.03

Az augusztus 16-20. közötti intenzív esőzések Ausztria, Csehország, Lengyelország és Szlovákia egyes részein hirtelen áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezettek, amelyek a régió biztosítói által eredetileg bejelentett összesített összesített biztosított károkat több tízmillió euróra rúgtak - áll az Aon legfrissebb heti katasztrófavédelmi jelentésében.

A gazdasági veszteségek valószínűleg százmilliós nagyságrendűek lesznek az elkövetkező napokban, ahogy a kárfelmérések folytatódnak - közölte az Aon. Szerencsére emberi halálesetekről nem érkezett jelentés.

Az Aon Weekly Cat Report által közölt eseményleírás szerint egyes helyekről lenyűgöző csapadékösszegekről számoltak be, mind az osztrák, mind a lengyel fővárosok csapadékrekordot döntöttek.

Ausztria egyes részein különösen augusztus 16-17-én heves esőzések, hirtelen áradások és földcsuszamlások voltak tapasztalhatók. St. Anton am Arlbergben az árvizek és földcsuszamlások utakat tettek tönkre és számos járművet sodortak el. A rekordmennyiségű esőzések következtében Bécs egész területéről közel 600 árvízeseményt jelentettek. Sok embert kellett kimenteni az elakadt járművekből és az elárasztott épületekből, és a közlekedésben is jelentős fennakadások voltak. Röviddel az esemény után a helyi biztosítók több száz káreseményt jelentettek az esemény következtében.

A Cseh Köztársaság egyes részeiből is számos hirtelen áradásról érkezett jelentés, különösen augusztus 18-án. A biztosítók közvetlenül ezután több száz kárigénnyel szembesültek, és várhatóan az elkövetkező napokban még több kárigényt nyújtanak be. A bejelentett hatások nagy része Közép-Csehország és Morva-Szilézia régiókban volt megfigyelhető.

Lengyelországban is jelentős áradások keletkeztek a városi területeken megfigyelt nagy intenzitású esőzések következtében. Számos utcát elöntött a víz Varsóban, amely az augusztus 20-21-i viharok után több száz beavatkozást jelentett. Az ország más részeiből is nehéz helyzetről számoltak be, többek között Zamośćból, ahol megdőlt a 24 órás csapadékrekord.

A jelentésben szereplő további természeti katasztrófák között szerepel az Ernesto hurrikán, árvizek Spanyolországban, Mexikóban, Csádban, Nepálban, Bangladesben és Indiában, valamint erdőtüzek Törökországban.