Gyorsan növekednek a cseh bérek
2018.06.01
play_arrow mic attachment
Csehországban 2017 utolsó negyedévében a bruttó átlagfizetés nominálisan 8 százalékkal, 31 646 koronára (391 ezer forint) emelkedett, de az inflációval korrigált béremelkedés is elérte az 5,3 százalékot – írja a Bloomberg.

Josef Stredula, a legnagyobb cseh szakszervezet vezetõje szerint a következõ három-négy évben is évi 3-5 százalékos reálbér-növekedésre lehet számítani. Ez a gyors ütemû bérfelzárkózás az EU legalacsonyabb munkanélküliségi rátájával büszkélkedõ országot át fogja formálni az életszínvonaltól a monetáris politikáig – teszi hozzá a portál. Az életszínvonal tekintetében Csehország már megelõzte a régi tagországok közül Görögországot és Portugáliát, de közel van Spanyolországhoz is.

Az amerikai hírügynökség néhány példát is említ a béremelésekre. Brnóban, az ország második legnagyobb városában az új közlekedési dolgozóknak háromhavi bérrel megegyezõ szerzõdéskötési díjat ajánlottak fel, míg a Volkswagenhez tartozó Skoda Auto a múlt hónapban több mint 20 százalékkal megemelte a fizetéseket, beleértve a bónuszokat és a túlóradíjakat is.

A cseh jegybank, látva a helyzetet, többször is kifejtette, hogy a túlfûtött munkaerõpiac szigorú monetáris politikát tesz majd szükségessé. Az infláció ugyan még a 2 százalékos célérték alatt van, de a magasabb fizetések arra kényszerítik a vállalatokat, hogy a megnövekedett munkaerõköltséget az ügyfeleikre hárítsák – mondta a Bloombergnek Tomas Holub, a központi bank vezetõ közgazdásza.

Andrej Babis ügyvezetõ kormányfõ ígéretet tett a nyugdíjak, valamint az egészségügyi dolgozók és a tanárok fizetésének további emelésére. Erre azt követõen kerülne sor, hogy az elõzõ kormány tavaly novemberben minden közalkalmazott bérét már 10 százalékkal megemelte. A hasonló bérdinamikával rendelkezõ Romániától eltérõen azonban, amely az Európai Bizottságtól figyelmeztetést kapott költségvetésének helyzete miatt, az Allianz Csehországot tavaly az EU legstabilabb gazdaságának minõsítette.