Januártól jön a szocpol - kiderültek a részletek!
2011.12.08
A kormány a lakáshoz jutás elõsegítése és a korszerû, jó minõségû, energiatakarékos lakásépítések élénkítése érdekében újra bevezette a szociálpolitikai támogatást. A program bejelentésekor Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy a program igazi eredménye 2-3 év múlva lesz látható – írja az Mfor.hu.

Matolcsy György októberben azt is elárulta, hogy várhatóan 4-5 ezer családot érinthet, és a költségvetésben 5,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre - bár a kormány ezt a keretet bõvíti majd, ha a jogosultak száma indokolná.

A vissza nem térítendõ állami támogatás csak 2010. január 1-jét követõen kiadott építési engedéllyel rendelkezõ lakás építéséhez, vagy ezután kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkezõ lakásvásárláshoz igényelhetõ. Lakásvásárláskor a rendelet korlátozza a vételárat is, ami négyzetméterenként nem haladhatja meg a 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében pedig a 350 ezer forintot.

A támogatás mértékét a gyermekek száma mellett a lakás hasznos alapterülete határozza meg. Gyermekszámtól függetlenül 160 négyzetméternél nagyobb építéseknél nem lesz igényelhetõ a támogatás. Emellett a házaspár egyik tagja sem lehet 40 évnél idõsebb, valamint legalább az egyik félnek minimum 180 napos biztosítási idõvel kell rendelkeznie, és nem lehet köztartozása sem.

A mostani rendelet tervezett gyermek esetén is a teljes összegre jogosulttá teszi az igénylõket. A vállalt (még meg nem született) gyermekek számát a rendelet kettõben maximalizálja. Ha a szülõk egy gyermeket vállalnak be, akkor 4 éves határidõt kapnak annak teljesítésére, ha pedig kettõt, akkor 8 évük van arra, hogy mindezt „megvalósítsák”. Lakásvásárlásánál ezt az adásvételi szerzõdés megkötésének idõpontjától, új lakás esetén pedig a használatbavételi engedély kiadásától kezdve számítják.

A rendelet szerint hitelszerzõdés tartozásának törlesztésére az igénylõ a késõbb született gyermekek után a hasznos alapterülettõl függetlenül gyermekenként még 400 ezer forintot igényelhet.