Zsugorodó életbiztosítási díjbevételek
2011.05.23
Tovább zsugorodtak az életbiztosítási díjbevételek az idei elsõ negyedévben, a társaságokhoz 114,1 milliárd forint folyt be, ez több mint 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, holott már a 2010 elsõ három hónapjában regisztrált 118,1 milliárd forintnyi életbiztosítási díj is mintegy 10 milliárd forinttal volt kevesebb, mint három évvel azelõtt - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) hétfõn.

A 2011 elsõ negyedévi díjbevételeken belül 67,3 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek a folyamatos díjas szerzõdésekre, míg az egyszeri díjasokra, illetve eseti díjként 46,8 milliárd forintnyi befizetés érkezett a biztosítókhoz. Az arány lényegében megegyezik az egy évvel korábbival, így az életbiztosítási piac közel 4 milliárd forintos csökkenése az egyszeri díjas piac csökkenésének tudható be.

Miután az egyszeri díjas biztosítások inkább befektetések, mint biztosítások, az állományuk aszerint változik, hogy a befektetési piacon hol érhetõ el nagyobb hozam. Kifejezetten igaz ez az egyszeri díjas befektetési egységekhez kötött (unit linked életbiztosítások) életbiztosításokra.

Az életbiztosítási piac zsugorodása a szerzõdések darabszámán is nyomot hagyott: a 2011. március végi 1,96 millió szerzõdés több mint 111 ezer darabbal volt kevesebb, mint az egy évvel korábban nyilvántartott 2,08 millió. Ez arra utal, hogy a lejáró, illetve megszûnõ kontraktusokat nem tudták pótolni az új kötések.

A változásnak oka az is, hogy a múlt század 90-es éveinek elsõ felében volt felfutóban a magyar életbiztosítási piac, és az akkor kötött szerzõdések mostanában járnak le. A biztosítók - éppen a magán-nyugdíjbiztosítás marginalizálása miatt - arra készülnek, hogy a lejárt életbiztosítások tõkéjét nyugdíjbiztosításként vonzzák vissza magukhoz.

A MABISZ közleménye idézi Molnos Dánielt a szakmai szervezet fõtitkárát, aki szerint elengedhetetlen, hogy a lakosság ráébredjen a hosszú távú öngondoskodás szükségességére.