Önkéntes kasszák: viszik a pénzt a tagok!
2011.12.09
Több mint 40 milliárd forintot vettek ki az idén október elsejéig az önkéntes nyugdíjpénztári tagok a jogosultsági idõ elérése elõtt – írja az enpenzem.hu. Eközben az egészségpénztáraknál, a szektor fennállása óta elõször csökkent a tagok száma.

Már a válság kitörése óta tapasztalható az a tendencia az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, amely most a végtörlesztés miatt még fel is gyorsult, hogy a türelmi idõ lejárta után sok tag felveszi minden idõskori megtakarítását, nem törõdve azzal, hogy adót és járulékot kell fizetniük.

A nyugdíjkasszáknál a válság elõtti 1,4 millió feletti tagsággal szemben, októberre 1,28 millió alá esett a taglétszám. A legfrissebb számoknál alapján már az új belépõk száma sem idézi a válság elõtti szintet. Tízezren távoztak a rendszerbõl, 12 ezret pedig kifizettek. Több mint 40 milliárd forintot vettek ki idén október elsejéig az önkéntes nyugdíjpénztári tagok a jogosultsági idõ elérése elõtt.

A válság hatása, úgy tûnik, mostanra az egészségpénztárakat is elérte. A PSZÁF adatai szerint a szektor fennállása óta elõször most itt is csökkent a tagok száma. A tagdíjbevétel az egy évvel korábbihoz képest két százalékkal csökkent.

Az önkéntes nyugdíjnál ugyanebben az idõszakban kissé nõtt a befizetések nagysága. A csökkenõ létszámot is figyelembe véve ez is azt mutathatja, hogy egyre inkább az amúgy is jobb helyzetben levõk tudnak félretenni idõsebb korukra. A nyugdíjkasszáknál már 36 százalékot is meghaladja a nem munkáltatói befizetés (a két évvel korábbi, azonos idõszakban kimutatott arány 29,1 százalék volt). Az egészségpénztáraknál azonban közel sem ennyire jó a helyzet, ott ugyanez csak nem egészen 15 százalékra rúg.