A bosnyák biztosítók a Szerb Köztársaságban a gépjármű-felelősségbiztosítási díjak 1,5%-os emelését kérik
2024.10.03

Nemrég a Szerb Köztársaság Biztosítótársaságainak Szövetségének (RS) végrehajtó bizottsága arra kérte az RS Biztosítási Ügynökségét, hogy a Védelmi Alap központi elektronikus nyilvántartási rendszerének finanszírozása érdekében 1,5%-kal emelje meg a gépjármű-felelősségbiztosítási díjakat.

Az Indikator.ba szerint a Biztosítási Ügynökség kijelentette, hogy még túl korai lenne értékelni az emelés indokoltságát, és emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi díjemelésre tavaly márciusban került sor, 18%-kal emelve a díjakat.

Az igazgatóság kifejtette, hogy az újabb emelésre azért van szükség, hogy a központi elektronikus nyilvántartás létrehozásának és működtetésének stabil finanszírozása biztosított legyen, ahogyan azt a kötelező közlekedési biztosításról szóló törvény módosításai előírják.

A gépjármű-felelősségbiztosítás a gépjármű-nyilvántartási költségek mintegy harmadát teszi ki Srpskában. Idén januártól áprilisig 40,5 millió KM kártérítést fizettek ki, ebből több mint 18 millió KM az autófelelősségbiztosítási kárigényekhez kapcsolódik.