Meglepõ következménye lett az új uniós irányelvnek - õk is bukhatják a munkájukat?
2018.06.26
A Commerzbank azzal kísérletezik, hogy a legegyszerûbb elemzõi kommentárokat esetleg egy erre a célra kifejlesztett mesterséges intelligenciával íratná a jövõben. Cél a Mifid-II, azaz a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv miatt az elemzõi költségek csökkentése - írja a napi.hu.

A Commerzbank azzal kísérleteik, hogy a sporttudósítások írására kifejlesztett mesterséges intelligenciát felhasználva egyszerû elemzõi kommentárokat is hasonló módon állítson elõ ügyfelei számára - írja a Financial Times. Az eljárás tesztelésébe azért kezdett bele a német bank, mivel az átdolgozott pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv, a Mifid-II életbe lépésével az elemzõi költségek jelentõs csökkentésére kényszerült.

A német bank az eljáráson a Retresco nevû, tartalomautomatizálással foglalkozó céggel együtt dolgozik. A társaságba a Commerzbank két évvel ezelõtt szállt be inkubátor cégén keresztül. A projekt a hírek szerint jelenleg még korai fázisában tart és akár évekbe is telhet, amíg a mesterséges intelligencia képes lesz olyan kommentárokat elõállítani, amit a bank jó szívvel kiküldene ügyfelei részére is. Ennek ellenére a lehetõség, hogy az elemzõi munka egy részét mesterséges intelligencia vegye át, már felkeltette több vezetõ bankár érdeklõdését is a lap szerint.

Az egyik befektetési bank vezetõje úgy vélte, hogy az elemzõi munkának igenis vannak olyan részei, amelyet érdemes lehet algoritmusokkal és mesterséges intelligenciával erõsíteni, s vannak olyan gyors elemzõi kommentárok - például a gyorsjelentésekrõl szóló tudósítások -, amelyeket nyugodtan írhatnának robotok is.

Egy másik befektetési bank európai vezetõje szerint az elemzõi munka egy részében már régóta kísérleteznek a folyamatok automatizálásával, más cégek elemzõinek beszámolói szerint náluk is folynak hasonló kísérletek. A kísérletezõ kedvet csak erõsítette a Mifid-II szabályozás januári életbe lépése. Ez arra kényszeríti a bankokat és brókercégeket, hogy díjat kérjenek ügyfeleiktõl az elemzésekért, amelyek költségeit korábban a kereskedési jutalékokba építették be. Ez a cégek egy részénél a lap szerint az elemzési bevételek mintegy 30 százalékos csökkenését eredményezte, s ez költségcsökkentéseket vont maga után.

A Commerzbank és a Retresco azután döntött arról, hogy a tõzsdei cégek negyedéves jelentései lesznek az egyik kísérleti terepei a mesterséges intelligencia alkalmazásának, hogy alaposan felülvizsgálták a bank elemzési üzletágának termékeit, s azt, hogy azok milyen adatok alapján dolgoznak.

Michael Spitz, a bank területért felelõs elemzési és fejlesztési igazgatója szerint a terület azért lehet érdekes a mesterséges intelligencia számára, mivel a negyedéves jelentéseken alapuló elemzõi kommentárok szerkezete hasonló és az alapjukként szolgáló gyorsjelentések szerkezete is meglehetõsen standardizált. Ez egyszerûbbé teszi szerinte a tanulásra képes programok számára, hogy az adatok mögötti összefüggéseket megértse és azok lényegét szöveges formában visszaadja. A Retresco egyébként már készített olyan programot, amely képes focimeccsekrõl tudósításokat írni. Spitz szerint a technológia már most is elég fejlett ahhoz, hogy 75 százalékban el tudja végezni azt a munkát, amit egy elemzõ egy-egy gyorsjelentési villámkommentár írásakor végez. Azonban ha ennél bonyolultabb, absztraktabb gondolkodást igényló elemzõi munkáról van szó, akkor még nagyon messze vagyunk attól, hogy ezt mesterséges intelligenciával lehessen kiváltani. Ha ez egyáltalán valaha is lehetséges lesz - tette hozzá. Az, hogy a robotot mikor állítják munkába, majd üzleti döntés lesz, azonban még korai megítélni, mikor áll majd erre készen a technológia - mondta Spitz.

Persze a befektetési szakmában nem csak az elemzések területén kísérleteznek a mesterséges intelligencia alkalmazásával. Már van olyan tõzsdén jegyzett alap is, amelynek portfólió-összetételérõl teljes egészében egy mesterséges intelligencia dönt.