Az államháztartás hiánya több mint 1400 milliárd forint
2018.07.10
Az államháztartás központi alrendszere június végéig 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt, amin belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el - tette közzé a Pénzügyminisztérium. A pénzügyminisztérium közleménye szerint júniusban a központi alrendszer 233,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a tavalyi azonos havi hiánynak - vg.hu.

A minisztérium szerint az év egészére nézve továbbra is 4 százalék feletti bõvüléssel és 2,4 százalékos hiánycéllal számolnak. Az elsõ félévi hiánnyal az egész évre tervezett 1360,6 milliárd forintos hiánycél 104,4 százaléka teljesült.

Az elsõ hat hónapban az általános forgalmi adóból 214,2 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 128,3 milliárd forinttal, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerõ-piaci járulékokból pedig 141,2 milliárd forinttal magasabb volt az államkassza bevétele, mint a tavalyi év azonos idõszakában.

A minisztérium közleménye szerint az uniós projektek kifizetései június végére elérték az 1118,4 milliárd forintot, mellyel szemben idén az elsõ hat hónapban a költségvetésbe mintegy 162 milliárd forint uniós bevétel érkezett. Az uniós támogatások megelõlegezése így továbbra is kiemelt szerepet játszik a büdzsében.

Júniusban a kamatkiadások 268,0 milliárd forint tettek ki, mivel több, döntõen még 2008-2014 között kibocsátott, hosszú futamidejû, fix kamatozású kötvénysorozatnak is ekkorra esett a kamatfizetési idõpontja.

A Pénzügyminisztérium szerint az elmúlt idõszak eredményei azt mutatják, hogy a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állt. Ehhez a hatéves bérmegállapodás, a lakásépítések jelentõs támogatása, a foglalkoztatáspolitikai és gazdaságfehérítõ intézkedések érdemben járulnak hozzá.