Baleseti adó: ezekre érdemes odafigyelni!
2011.12.14
A közkeletû felfogással szemben még korántsem ért véget az idei kötelezõkampány: a Genertel elõzõ években szerzett tapasztalatai szerint a kgfb-szerzõdésüket novemberben felmondó autósok közel tíz százaléka decemberre halasztja új szerzõdésének megkötését. Erre az év végi váltóknak december 31-ig van lehetõségük. Ugyanakkor a már érvényes szerzõdéssel rendelkezõk számára a biztosító már a hónap közepén postázza az aktuális díjfizetési számlát, amelyben törvény szerint az adott biztosítási díjhoz kapcsolódó 30 százalékos baleseti adót is feltünteti. Bár a baleseti adó megfizetése az esetek többségében automatikus, számos olyan helyzet állhat elõ, amikor az autósnak érdemes nagyon odafigyelnie!

Bár a baleseti adó alanya az autós, az adót – alapesetben – mégis a biztosító köteles beszedni, bevallani, és az adóhatóságnak befizetni. Sokszor elõfordul azonban, hogy az autós a 60 napos türelmi idõ alatt „elfelejti” rendezni az aktuális díjtartozását, és ebben az esetben a biztosító a törvény szigorú rendelkezése értelmében automatikusan törli a kötelezõ biztosítási szerzõdést.

Ilyenkor két lehetõség van. Ha az ügyfél a biztosítási jogviszonyt utóbb helyreállítja, akkor mind a türelmi idõre járó díj, mind az ezt követõ idõszakra vonatkozó (személyautók esetén napi 300 forintos) fedezetlenségi díj megfizetése mellett az azok utáni baleseti adót is köteles utólag megfizetni. Amennyiben az ügyfél a biztosítási jogviszonyt utóbb sem állítja helyre, és a gépjármûvet a forgalomból kivonják vagy változik az üzemben tartó, akkor az üzemben tartó személy a baleseti adót az adóval nem rendezett idõszakra önadózás keretében köteles az adóhatóság felé megfizetni. Sem a fedezetlenségi idõszakra, sem az önadózással érintett teljes idõszakra nem alkalmazható a baleseti adó napi 83 forintos felsõ határa! .

„A baleseti adó idõarányosan vonatkozik a 2011-ben kötött évközi szerzõdések 2012-re átnyúló esedékes díjrészére is – hívja fel a figyelmet Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. A biztosító tehát az erre az idõszakra jutó baleseti adót is köteles beszedni. Ha ennek befizetését az ügyfél elmulasztja, akkor egy késõbbi díjfizetési idõszak válhat hátralékossá, és ez akár a szerzõdés megszûnéséhez is vezethet. Mi, akár a többi biztosító, idõben küldeni fogunk egy értesítést a pótlólagos kötelezettségrõl. Hiába kapott valaki korábban igazolást vagy zöld kártyát a teljes idõszakra vonatkozó befizetésrõl, ezt az értesítést vegye komolyan, és ne negligálja rutinszerûen, mint már kifizetett tartozásról szóló felszólítást!”

Inkasszó esetén ügyelni kell arra, hogy a biztosításhoz kapcsolódó értékhatárba a baleseti adónak is bele kell férnie. Ellenkezõ esetben a díjfizetés nem teljesül, ami könnyen vezethet a szerzõdés törléséhez.

Fontos azt is tudni, hogy a baleseti adót csak a kötelezõ biztosítási díj után kell megfizetni, a közvetlenül a kötelezõ biztosításhoz kapcsolódó kiegészítõ termékek díja után nem. Ezt azért kell külön is kiemelni, mert számos esetben – így a Genertelnél is – a kiegészítõ termék igénybe vételét ugyanazon szerzõdés tartalmazza, és az ügyfél annak díját is együtt fizeti meg a kötelezõ biztosítás díjával.

„A baleseti adóról szóló rendelkezések csupán az idei kgfb-kampány utolsó harmadára váltak ismertté, ami a korábbi évekhez képest is növekvõ bizonytalanságot eredményezett az autósok körében. Ezért azt várjuk, hogy az idén a korábbi években tapasztalt csaknem 10 százaléknál is nagyobb arányban lesznek olyanok, akik novemberben csak felmondták korábbi kötelezõ biztosítási szerzõdésüket, hogy aztán az új biztosítást megfontoltan, minél több információ birtokában kössék meg az év végéig” – jelezte elõre a Genertel vezérigazgatója.