Az idõskori szegénység a németek egyik legnagyobb problémája
2018.07.18
Az idõskori szegénységet és a gyermekek oktatásban való esélyegyenlõségét említették elsõ helyen abban a felmérésben, melyben az Emnid közvélemény-kutató kérdezte meg a németeket arról, hogy szerintük melyek a legfontosabb megoldandó problémák Németországban. A bevándorlás korlátozása a 13. helyre került - írja az MTI.

A legtöbb válaszadó - 79 százalék - az idõskori szegénység problémáját nevezte meg.
76 százalék szerint a második nagyon fontos kérdés, hogy minden gyerek azonos esélyekkel indulhasson az oktatásban, 74 százalék pedig az egészségbiztosítás javítását emelte ki legfontosabb teendõként.

A húszas listán a negyedik helyre a megfizethetõ lakhatás került 69 százalékkal, az ötödik legfontosabb kérdés a bûnözés elleni fellépés, 65 százalék tartja fontosnak a terrorizmus megfékezését. Az emberek többsége választotta még a környezet- és klímavédelmet (61 százalék), hogy többet kell tenni a gyerekekért és a családokért (59 százalék), hogy fel kell lépni a munkanélküliség ellen (54 százalék), és a válaszadók ugyanekkora aránya tartják nagyon fontosnak a javak igazságosabb elosztását.

Az emberek 40 százalékának értékelése alapján az adóterhek és az állami elvonás szintjének csökkentése, valamint a fogyasztóvédelem megerõsítése a következõ legfontosabb kérdés. Ez után következik a listán a bevándorlás korlátozása, amely 38 százalék szerint különösen vagy nagyon fontos feladat. 37 százalék a gazdasági növekedés erõsítését választotta. 35 százalék úgy véli, fontos lenne a mobiltelefon és internethálózat lefedettségének növelése, és 34 százalék nevezte meg a legfontosabb ügyek között az államadósság csökkentését. Ugyanennyien válaszolták azt, hogy a német nemzeti érdekek erõteljesebb külföldi képviseletére lenne szükség. 32 százalék szerint nagyon fontos lenne a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése. A felmérés utolsó két helyén pedig az elektromobilitás vonzóbbá tétele és a védelmi kiadások növelése szerepel. Ez utóbbit mindössze a megkérdezettek hatoda tartotta különösen vagy nagyon fontosnak.

A szociáldemokratákkal rokonszenvezõk számára az idõskori szegénység a legégetõbb probléma. Az uniópártoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szimpatizánsainak 100 százaléka nevezte meg különösen fontos feladatként a bûnözés elleni küzdelmet, amelyet körükben a bevándorlás korlátozása követ 87 százalékkal.