Lendületesen növekedhet a lengyel biztosítási piac
2011.06.14
Kétszámjegyû növekedést várnak 2011-14 között a lengyel biztosítási piacon, köszönhetõen a gyorsan fejlõdõ gazdaságnak, és az ipar, építõipar, valamint szolgáltatási ágazat erõsödésének – állítja egy vezetõ elemzõcég, az RNCOS.

A befolyásos piackutató cég legfrissebb elemzése Európa hetedik legnépesebb országa, Lengyelország biztosítási piacán várható trendeket vetíti elõre a következõ öt évre. Az ország méretébõl fakadóan a nemzeti, és nemzetközi biztosítótársaságok is jelentõs hasznot húzhatnak a lengyel piacon.

Lengyelországban az elmúlt években igen gyorsan nõttek a biztosítási díjbevételek, köszönhetõen az egyre több gépjármû- és lakástulajdonosnak. A kormány reformintézkedései szintén jelentõs külföldi tõként vonzottak a helyi biztosítási piacra, de a lakosság nominális jövedelmének emelkedése is nagyobb keresletet indukál az élet-, és nem-életbiztosítási termékek iránt.

Mindezeket figyelembe vége a RNCOS várakozásai szerint akár évi átlag 15 százalékos díjbevétel-növekedés is elképzelhetõ a 2011-14-es idõszakban. Lendületet adhat a piacnak a bankbiztosítás utóbbi években tapasztalható terjedése. A bankok és biztosítók keresztértékesítése az életbiztosítási ágazatban jóval elterjedtebb Lengyelországban, miután a bankok magasabb jutalékhoz jutnak ezen termékek esetében, azonban a jövõben a technológia fejlõdésének köszönhetõen a nem-életbiztosítási szektorban is jellemzõvé válhat a banki értékesítési csatorna.

A gépjármû-biztosítások díjbevétele szintén lendületes emelkedés elé néz, miután egyre több az új autó regisztráció az országban, ráadásul a kormány kötelezõvé tette a felelõsségbiztosítást a gépjármû tulajdonosok számára, amely újabb lökést adhat a szektornak.